Enriko Talvistu: Huvilised, ekskursioonile Salme tänavale!

Enriko Talvistu
, kunstiajaloolane
Copy
Enriko Talvistu
Enriko Talvistu Foto: Sille Annuk

Linnakodanikud valisid mulluseks aasta teoks Tartus veeprotseduuridega seotu. Mõistetav, kuid tahaksin tähelepanu juhtida veel ühele Tartule tehtud kingitusele. Selleks on Salme tänavas kunagise kommertsgümnaasiumi hoone renoveerimine. Just sellise nimetuse all ja selleks eesmärgiks see hoone vahetult iseseisvusaja lõpul 1940. aastal püstitatud sai.

Õpetajate seminar tuli sinna alles 1947. aastal, mil nõukogude plaanimajanduses õpilastele enam rakenduslikku (kommertslikku) gümnaasiumiharidust anda polnud tarvis, see nimetati ümber kutsehariduseks ning sinna kõrvale toodi sõjas oma Pepleri tänava mahapõlenud puithoone kaotanud õpetajate seminar, sest uuel võimul oli riigitruid algklassiõpetajaid rohkem tarvis.

Peagi viidi sealt minema ka endise kommertsgümnaasiumi osa ning asemele tuli Tartu pedagoogilise kooli 4-klassiline harjutuskool. Üsna heitliku minevikuga kommertsgümnaasium oli iseseisvusaja alguses mõne aasta seotud ka linna poeglaste reaalkooliga, mille lõpetajaks koolihoone projekteerinud hilisem linnaarhitekt Arnold Matteus ka oli. Seega kaude projekteeris ta hoone oma kodukoolile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles