Täna saab kohvikus ennast võõrale murest tühjaks rääkida

Tartu Postimees
Copy
Vabatahtlikku tunneb kohvikus ära valge T-särgi kirjaga «Olen olemas» järgi.
Vabatahtlikku tunneb kohvikus ära valge T-särgi kirjaga «Olen olemas» järgi. Foto: Peaasi.ee

Täna ootavad vaimse tervise esmaabi koolituse läbinud vabatahtlikud inimesi vaimse tervise kohvikusse Tartus Riia tänava Reval Cafés ja Tallinnas Rävala puiestee Reval Cafés.

«Kõigil võib ette tulla olukordi, kus just võõraga oma muresid jagades jõutakse parimate lahendusteni. Või vähemalt teadmiseni, et ehk on murekoorem nii raske ja vajatakse spetsialisti abi,» rääkis Peaasi.ee projektijuht Sandra Liiv.

Vabatahtlikud on kohvikus eraldi märgistatud valge T-särgiga, millel on kiri «olen olemas». Nad on omandanud toetava kuulamise ja vaimse tervise esmaabi pakkumise oskuseid Peaasi.ee vaimse tervise esmaabi koolitusel. Lisaks saab vaimse tervise kohvikus kohapeal lugeda või koju lugemiseks kaasa võtta ärevuse, depressiooni ja vaimse tervise esmaabi töövihikuid.

«Ootejärjekorrad spetsialistide juurde on pikad. Lisaks on vaimse tervise raskuste eripära see, et inimesed kannatavad kauem kui füüsilise tervise probleemidega, mistõttu toimub abini jõudmine liiga sageli juba hetkel, kui häire on välja kujunenud ning järgnev raviperiood pikk,» selgitas Liiv.

Vaimse tervise esmaabi andja saab olla elupäästev vahelüli, pakkudes abi mure sõnastamisel, esmast leevendust võimaliku vaimse tervise häire süvenemisel ning julgustust spetsialisti abini jõudmisel,» lisas ta.

Vaimse tervise kohvikutes saab vestelda peamiselt eesti keeles, piiratud aegadel ka vene ja inglise keeles. Täpsem ajakava ja lisainfo on üleval Peaasi.ee kodulehel.

Vaimse tervise kohvikut hakatakse koos Reval Caféga korraldama regulaarselt iga kuu viimasel laupäeval.

MTÜ Peaasjad tegeleb vaimse tervise edendamise, probleemide ennetuse, varase sekkumise ja häbimärgistamise vähendamisega. Peaasi.ee on pälvinud oma tegevusega 2020. aasta tervisesõbra tiitli ning presidendi sotsiaaltöö aastapreemia. 2020. aasta lõpus sai MTÜ Peaasjad kodanikuühiskonna aasta vabaühenduse tiitli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles