Pliimürgistusse sureb aastas kümneid kotkaid (1)

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Maaülikooli loomakliiniku külmkirstudes ootavad õnnetu lõpu leidnud kotkad lahkamist. Loomaarst Madis Leivitsa sõnul on umbes poolte hukkunud kotkaste surma põhjus otseselt pliimürgistus, kuid pliid leiab ka nende lindude organismist, kes on pealtnäha hukkunud mõnel muul põhjusel.
Maaülikooli loomakliiniku külmkirstudes ootavad õnnetu lõpu leidnud kotkad lahkamist. Loomaarst Madis Leivitsa sõnul on umbes poolte hukkunud kotkaste surma põhjus otseselt pliimürgistus, kuid pliid leiab ka nende lindude organismist, kes on pealtnäha hukkunud mõnel muul põhjusel. Foto: Kristjan Teedema

Jahimehed leidsid hiljuti Tartumaal Võnnus lennuvõimetu merikotka, kellele sai saatuslikuks pliimürgistus, mis tõenäoliselt pärines pliilaskemoonaga kütitud uluki söömisest. Plii on väga ohtlik metsloomadele ja -lindudele, kuid probleem on veel laiem.

Aastal 2013 keelustati pliihaavlite kasutamine veelindude jahtimisel. Tänavu veebruari keskel astub keskkonnaamet veel ühe sammu edasi ning kehtestab keelu kasutada pliihaavleid märgaladel ning nende läheduses ka juhul, kui kütitakse metslinde või väikeulukeid. Suurulukite jahis kasutatavaid pliikuule ei reguleeri veel ükski määrus.

Keeruline kontrollida

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles