Anna Haava sõprade selts üritab püstitada luuletaja sünnikohas elumaja

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Anna Haava noore naisena.
Anna Haava noore naisena. Foto: Wilhelm Staden / ERM

Detsembri lõpus registreeritud Anna Haava sõprade selts annab soovijaile võimaluse osaleda Anna Haava loomingu ja sealtkaudu kogu Eesti luulepärandi hoidmisel. Selts on teatanud oma missiooniks uuesti üles ehitada Anna Haava kodukohas Haavakivi külas Peipsiääre vallas kunagine elumaja selle endisel asemel.

Anna Haava sündis 15. oktoobril 1864 Haavakivi perre rehielamu otsakambris. Talu aga laskis 1869. aastal pereisa Joosep Haavakivi õemees Villem Peramets, kes elas naabruses ja pidas veskit, mõisas enda nimele kirjutada. «Õiguse kaotamine Haavakivi perekonna põlisele kodule oli Joosepile parandamatuks löögiks,» kirjutab Ello Säärits raamatus «Anna Haava. Elu ja loomingu lugu» (Ilmamaa, 2007).

Koduga ei läinud Anna Haaval ka suures osas oma täiskasvanuelus kuigi hästi. «Hoolimata usinast tõlketööst ja viljakast loometegevusest jäid tema elutingimused 20. sajandi alguses Tartus üsnagi kasinaks. Üheks pidevaks mureallikaks sai talle korteriküsimus,» kirjutab Ello Säärtis. «Vajadus üüriga kokku hoida sundis peavarju otsima äärelinna üüritoakestest.»

Samas raamatus on kirjas, et 75. sünnipäevaks 1939. aastal kinkis Tartu linnavalitsus Anna Haavale korraliku korteri Tähtvere pargi lähedal Koidula tänaval majas nr 8. Seal ta ka oma voodis, kus tema eest hoolitses sotsiaalhoolduse määratud põetaja, 13. märtsil 1957 suri.

Anna Haava sõprade seltsist tulnud teate kohaselt on Haavakivi talu maad elu keerdkäikude tõttu liikunud käest kätte, nüüd on talu süda jõudnud kestva omaniku, Peipsiääre valla valdusesse. See annab võimaluse rajada Haavakivile midagi püsivamat – Anna Haava muuseum, luule kodu, vana talumaja taaskehastus.

Linda Olmaru on selle mõtte ajel tegutsenud juba paarkümmend aastat. Koos Merle Müüri ja Merike Jaaniskiga mööda Eestit ringi rännates ja Anna Haava toona veel avaldamata luulet esitades kogunesid esimesed annetused. Detsembri lõpus registreeritud Anna Haava sõprade selts jätkab annetuste kogumist, avatud on konto EE474204278627039509 Coopi pangas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles