Reedel avab ülikooli muuseum uue füüsikateemalise püsinäituse

Tartu Postimees
Copy
Näituse kuraatorid on Lea Leppik ja Kärt Soieva.
Näituse kuraatorid on Lea Leppik ja Kärt Soieva. Foto: Tartu ülikooli muuseum

Tartu ülikooli muuseumis saab alates reedest näha uut püsinäitust «Mis on valgus? Professor Georg Friedrich Parroti füüsikakabinet». Ajaloolist pärandit ja tänapäevaseid füüsikateadmisi ühendavas teemaruumis võetakse luubi alla optika ehk valgusõpetus.

Tartu toomkiriku seitsmendal korrusel avataval näitusel saab teada, mida põnevat leidus Tartu professori Georg Friedrich Parroti füüsikakabinetis 19. sajandi alguses ning kuidas on teadlaste töö mitmesaja aasta jooksul muutnud meie arusaamu looduse seaduspärasustest.

Georg Friedrich Parrot oli Tartu ülikooli esimene taastamisjärgne rektor. 19. sajandil, kui hakati valmistama täiesti uuel tasemel optikariistu, näiteks akromaatilisi mikroskoope, teleskoope ja sekstante, oli Parrot kursis kõigi uuendustega ning tellis Tartu ülikooli füüsikalaborisse teadusriistu parimatelt meistritelt.

Tema füüsikakabinetti kuulunud teadusinventar on Tartu ülikooli muuseumi kollektsiooni väärtuslikemaid osi. Näitusel näeb külastaja neid stiilseid ja ainulaadseid kakssada aastat vanu teadusriistu täies eheduses.

Näitusel tutvustatakse ka seda, kuidas rakendada optikat eri tüüpi teleskoopides ja valguspiltide projitseerimisel. Näitusel saab nii suur kui ka väike teadushuviline vastused küsimustele, kuidas me valguse abil maailma tajume, kuidas värvid tekivad ja segunevad ning kuidas kiirteoptika üldiselt töötab.

Paljud optikanähtuste esitlemise vahendid on põhimõtteliselt ikka samasugused nagu 19. sajandi algul, tänu millele saab Parroti füüsikakabineti näituse iga vaataja ise katsetada ajalooliste demoriistade koopiaid.

Näituse kuraatorid on Lea Leppik ja Kärt Soieva. Kunstnik on Mari Kurismaa ja graafiline kujundaja Mari Kaljuste.

Näituse valmimist toetasid Eesti kultuurkapital ja Eesti teadusagentuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles