Raamatukogus tähistatakse homme Friedrich Puksoo päeva

Tartu Postimees
Copy
Friedrich Puksoo päev keskendub raamatute köitmisele ja säilitamisele.
Friedrich Puksoo päev keskendub raamatute köitmisele ja säilitamisele. Foto: Kristjan Teedema

Tartu ülikooli raamatukogu korraldab kolmapäeval konverentsikeskuses  Friedrich Puksoo päeva, mille teema on raamatuköite ajalugu ja tänapäev. 

Ettekannetes keskendutakse raamatule kui füüsilisele objektile: päeva esimeses pooles räägitakse raamatu köitest ja selle tähendusest ning ajaloolistest köitmis- ja konserveerimispraktikatest, teises pooles tuleb juttu nüüdisaegsete tehniliste võimaluste rakendamisest vanaraamatu uurimisel.

Päeva esimeses pooles räägivad köiteajaloo etappidest Lennart Mänd kõrgemast kunstikoolist Pallas, Urve Kolde rahvusraamatukogust ja Jaan Lehtaru rahvusarhiivist. Teises pooles arutlevad Moonika Teemus ja Tiia Nurmsalu ülikooli raamatukogust arseeni sisaldavate värvidega köidete säilitamise ja nendega töötamise üle ning Aare Vesi tutvustab multispektraalfotograafiat, tänapäevast võimalust saada kirjandus- või kunstiteosest teada rohkem kui seni.

Päeva lõpetab Rutt Maantoa ringkäik Eesti nahakunstnike liidu köite- ja objektinäitusel «Tungal», mis on avatud raamatukogu kolmandal korrusel.

Ettekannete päev on mõtteline sissejuhatus raamatukogus märtsikuus avatavale köiteajaloo näitusele «Peidus pool».

Friedrich Puksoo asus ülikooli raamatukogu direktorina tööle 1920. aastal. Tartu ülikooli eestikeelseks muutumise tõttu moodustas ta uued kogud: eestikeelne raamat, perioodika, uuem väliskirjandus. Tema teene on ka alusepanemine Eesti rahvusbibliograafiale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles