Pildid ⟩ Jõgevamaal avati uus rapsiõlitehas

Tartu Postimees
Copy

Valmissööda tootja Pro Grupp Invest tütarettevõte PG Oil avas neljapäeval, 19. jaanuaril Jõgevamaal Kantkülas modernse rapsiõlitehase koos punkerhoidla, täisautomaatse väikepakkeliini ja kahemegavatise võimsusega päikesepargiga. 

Pro Grupp Investi juhataja Leonid Dulub sõnas avamisel, et uus õlitehas toodab Eestis kasvanud rapsiseemnest loomasööda valmistamiseks vajalikku rapsikooki ja -õli. «Selleks kasutatakse Saksamaa ühe vanima ja kogenuima firma Reinartz seadmeid ja teadmisi,» ütles Dulub. Tehas on suuteline töötlema aastas 25 000 tonni rapsiseemet. Tootmiskompleksi juurde kuulub ka 27 000 tonni rapsi mahutav punkerhoidla.

Valminud õlitehase kõrval asub Pro Grupp Investile kuuluv Eesti juhtiv tipptehnoloogiline valmissöödatehas, mille toodangu jaoks tuli ettevõttel rapsiõli ja -kooki siiani sisse osta. «Nüüd saame seal loomasööda valmistamisel kasutada enda toodetud õli ja rapsikooki ning seda ka teistele suurtootjatele pakkuda,» lisas Dulub.

Lisaks õlitehasele käivitas ettevõte täisautomaatse väikekotipakkeliini, et hakata pakkuma valmisööta oma e-poe kaudu ka väiksematele farmidele ja munakanapidajatele neile sobivamas pakendis.

Dulub peab oluliseks investeeringuks äsja valminud kahemegavatise võimsusega päikeseparki, mis toodab aastas piisavas mahus roheenergiat, et rahuldada ettevõtte sööda- ja õlitehase energiavajadust. «Pro Grupp Invest on Balti riikides üks väheseid valmissööda ja rapsiõlikoogi tootjaid, kes saab roheenergia kasutamise üle uhkust tunda,» tõdes ta.

Kodumaisel kapitalil rajatud Pro Grupp Invest on Eesti üks suurimaid valmissöödatootjaid. 2015. aastal avatud tehas valmistab sööta sigadele, veistele ja kanadele nii tavajahu, graanuli kui ka purustatud graanulina. Söödatootmise kõrval pakub ettevõte põllumeestele võimalust oma teravilja ja rapsi kuivatada, sorteerida ning hoiustada.

Üle 8 miljoni euro suurust investeeringut finantseeris Coop Pank. Coop Panga ärikliendipanganduse juhi Arko Kurtmanni sõnul on Pro Grupp Invest nende pikaaegne koostööpartner, kelle tegevuse laienemisest võidab kogu Eesti põllumajandus. «Alustasime Pro Grupp Investi ja selle tütarettevõtete finantseerimist juba 2020. aastal ning leidsime grupi juhtidega kiiresti ühise keele. Hindame kõrgelt nende ambitsiooni ja võimalusi kohaliku tooraine väärindamisel, mis on tihedalt seotud põllumajandusega ja panustab seeläbi meie kõigi toidujulgeolekusse,» tõdes Kurtmann.

Kurtmann tunnustas Pro Grupp Investi ja selle tütarettevõtteid ka selle eest, et nad on teinud suuri investeeringuid muutmaks oma energiamahuka tootmise keskkonnasäästlikuks. Ka päikesejaama loomist aitas finantseerida Coop Pank.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles