Valvurit uriiniga viirusega nakatada tahtnud vang sai karistusele lisa

Tartu Postimees
Copy
Tartu vangla.
Tartu vangla. Foto: Kristjan Teedema

Tartu maakohus mõistis esmaspäeval rohkem kui kaheks aastaks vangi mehe, kes vanglas viibides ähvardas valvureid tappa ja tahtis ühte neist uriiniga visates HI-viirusega nakatada.

Kohus tunnistas Stanislav Kolokolovi süüdi ähvardamises, võimuesindaja suhtes toime pandud vägivallatsemises ja raske kehavigastuse tekitamise katses. Talle mõisteti kuritegude eest kokku kaks aastat ja kuus kuud vangistust. Kuna kriminaalasja arutati lühimenetluses, jäi karistuseks üks aasta aasta ja kaheksa kuud vangistust.

Sellele lisandus veel Kolokolovile Tartu maakohtu eelmise aasta septembris karistuseks mõistetud kaheksa kuu ja kümne päeva pikkuse vangistuse. Kokku peab Kolokolov seega vanglas viibima kaks aastat ja viis päeva. Karistuse kandmist hakatakse arvestama mullu 13. septembrist.

Süüdistuse järgi ähvardas Kolokolov 2020. aastal Tartu vanglas kinnipeetavana viibides vangla töötajal mõlemad jalaluud murda, kui teda vabaduses kohtab. Kui Kolokolovile tutvustati käskkirja, millega kehtestati tema suhtes abinõusid, kirjutas ta sellele vene keeles, et kohustub kannatanu ära tapma.

Samal aastal ähvardas Kolokolov vangivalvurit, öeldes talle: «Kui ma sinu pärast srokki juurde saan, löön sul väljas pea lõhki.» Teisel korral ütles ta valvurile läbi stentofoni: «Mina sinu kaela lõikan ja tapan.»

2021. aastal lõi Kolokolov Tartu vanglas käega vastu laual olnud printerit, mis löögi tagajärjel lendas vastu vanglaametniku kätt ning ametniku käsi sai viga.

Eelmisel aastal ähvardas Kolokolov valvemeedikut: «Tuleb aeg ja me saame kokku ja ma õiendan sinuga arved. Ma luban sulle seda.» Lisaks lõi ta mullu vanemvalvurile jalaga reie pihta.

Veel viskas Kolokolov Tartu vanglas kambrist topsi kogutud uriiniga ukse juures olnud valvurile näkku, eesmärgiga nakatada valvur HI-viirusega. Tegu jäi vahendi kõlbmatuse tõttu lõpule viimata.

Esmaspäeval tehtud kohtuotsus ei ole jõustunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles