Kliinikumi arendusfondi konverents andis aru, millised teadustegevused on jõudnud patsientide ravisse

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Kliinikumi teadus- ja arendustegevuse juht professor Joel Starkopf.
Kliinikumi teadus- ja arendustegevuse juht professor Joel Starkopf. Foto: Margus Ansu

17. jaanuaril tutvustas Tartu ülikooli kliinikum arendusfondi konverents neid rahastatud projekte, mis viivad ülikoolihaigla teadustöö tulemused ka kliinilisse praktikasse ehk patsientide ravisse. Viimase kahe aasta jooksul on kliinikumi arendusfond toetanud arendus- ja koolitusprojekte ligi 1,5 miljoni euroga.

Ülikoolihaigla erisus on ravitööga samal ajal käiv õppe- ja teadustöö. Just niisuguse teadustöö edendamiseks ja tulemuste rakendamiseks kliinikumi arendusfond ongi loodud. Seni on fondi rahastuse saanud nii otseselt uusi teadmisi loovad kliinilised teadusuuringud kui ka tehnoloogiliste ja digitaalsete lahenduste väljatöötamist ning kasutuselevõttu toetavad tegevused. Samuti toetab fond koolitusi ja oma spetsialistide teiste riikide haiglates praktiseerimist.

17 teadus- ja arendusprojekti

Kliinikumi juhatuse liikme, teadus- ja arendustegevuse juhi professor Joel Starkopfi sõnul on kahe aasta jooksul rahastatud 17 teadus-arendusprojekti, mis kõik aitavad kaasa patsientide heaolu suurendamisele.

«Näiteks on töös ravikvaliteedi programmi EuroHeart käivitamine südamekliinikus, digilahenduste väljatöötamine antibiootikumiravi efektiivsuse ja ohutuse parandamiseks, kaasasündinud südamerikete kompetentsikeskuse arendamine ning mitmed teised ettevõtmised,» loetles professor. «Kõigil nendel tegevustel on otsene mõju tervishoiuteenuste parandamiseks kogu Eestis.»

Üks edukalt käima lükatud arendusi ongi südamehaigete taastusravi kaugteenusmudel, mille rahastamist jätkab 2023. aastal haigekassa innovatsioonifond.

Arendusfondi taotlusvoorudest rahastatakse ka kliinikumi töötajate praktiseerimist välismaa haiglates ning erialakoolituste korraldamist. Kokku on kahe aasta jooksul eraldatud 23 koolitustoetust kogusummas üle 140 000 euro.

Nii osaleb näiteks patoloogiateenistuse arst-õppejõud Joosep Seppet neerupatoloogia alasel väljaõppel Erlangeni ülikoolikliinikus, südamekliiniku ning anestesioloogia ja intensiivravi kliiniku arstid ja õed teevad õppevisiite Karolinska ülikoolihaigla kehavälise membraanoksügenisatsiooni (EKMO) keskusesse, doktor Evgenia Chetverikova kõrvakliinikust tegutseb külalisuurijana Stanfordi ülikoolis ning doktor Pilleriin Värk on laste ortopeedia väljaõppel Philadelphia lastehaiglas.

Toetatud on ka konverentsikäike ning koolituste korraldust kliinikumis.

Edaspidine inspiratsioon

Tartu ülikooli kliinikumi arendusfondi teaduskonverents leidis aset 17. jaanuaril A. Linkbergi nimelises auditooriumis. Konverents püüdis positiivsete näidete varal inspireerida töötajaid algatama ja ellu viima teadus- ja arendustegevust ning suurendada partnerite huvi koostöö vastu.

Teadus-arendus ja innovatsiooniprojektide taotlusi saab esitada kord aastas ning koolitustegevuse taotlusi kolmel korral aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles