KIRI ⟩ Söögimajade juures jääb linde vähemaks

, loodushuviline
Copy
Jüri Laurson
Jüri Laurson Foto: Margus Ansu

Juba paar aastat on olnud meil külma ja lumerohket talve, mis näib olevat avaldanud mõju väikeste värvuliste populatsioonile. Paistab, et toidumajade juures on talvituvaid väikesi linde, nagu tihaseid, varblasi, leevikesi, jäänud märgatavalt palju vähemaks.

Millest see tuleb, et novembrikuul võis aknast näha koduaias toidumaja juures seemneid söömas ja rasvapalli nokkimas peaaegu paarikümmet lindu korraga, aga jaanuari alguseks olid neist käima jäänud ainult mõned. Uurimustest olen lugenud, et lumerohket ja külma talve elab Eestisse jäänud kümnest tihasepaarist üle sageli ainult paar paari. Lumerohke ja külma talveilmaga on lindudel raske toitu hankida. Nad on peamiselt taime- või putuktoidulised ning talve üleelamiseks on nad tänulikud inimeste pakutud lisatoidu eest.

Näiteks söövad talvel vanemad tihased päevas kuni veerandi jagu oma kehakaalust, aga nooremad isegi rohkem, kui ise kaaluvad. Külmal talvel peavad väikelinnud päeval koguma piisavalt energiat öö üleelamiseks.

Energia saamiseks ainult seemnetest neile ei piisa. Poodides on müügil päevalilleseemneid ja ka rasvapalle lindude jaoks, neid võib osta iga loodusesõber ning riputada aedadesse või rõdudele. Kes alustavad lindude toitmist, peaksid seda aga jätkama aprillikuuni. Väikelinnud on aedniku sõbrad, sest nad hävitavad palju taimekahjureid. Kevadel aga rõõmustavad meid kõiki ilusate lauluviiside siristamisega.

Hoidkem linde!

Jüri Laurson

hobiaednikust linnuvaatleja

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles