Vanemuise teater kutsub gümnasiste kriitikakonkursile

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Teater Vanemuine
Teater Vanemuine Foto: Kristjan Teedema

Vanemuise teatri konkurss «Arukas arvustaja» ootab taas gümnaasiumiõpilasi arvustama Vanemuise draama-, muusika- ja balletilavastusi. Konkursi võidutöö ilmub teatri hooajakirjas Ramp.

Vanemuise teatri noortetöö juhi Katrin Loonurme sõnul annab konkurss gümnaasiumiõpilastele võimaluse teatrit märgata, analüüsida ja mõista ning teatrile nähtu kohta ka tagasisidet anda. Samal ajal saab proovile panna ka enda kirjaliku eneseväljenduse oskuse. 

«Kriitikakonkurss on hea väljund eesti keele või kirjanduse tunnis arutleva loo kirjutamiseks. Julgustame õpetajaid konkurssi näiteks koolitööga siduma. Miks mitte võtta õpilastega ette ühine teatrikülastus ning koolitöö raames nähtut analüüsida. Parimad arutelud saab õpetaja meie konkursile saata. Omalt poolt anname parimatele kirjutajatele ka tagasisidet, nii et see on kindlasti «käsi peseb kätt» võimalus. Teatrist kirjutavaid inimesi ei ole kunagi liiga palju,» arutles Loonurm.

Vanemuise teatri dramaturg Anu Tonts soovitas arvustuse kirjutajal jälgida, et kirjatöö annaks tagasisidet nii näitlejatele ja lavastusmeeskonnale kui tekitaks huvi ka nendes inimestes, kes lavastust veel näinud ei ole. «See on uhke väljakutse ja põnev loominguline töö,» sõnas ta

Loonurm soovitas, et konkursil osalemiseks ei pea ootama selle väljakuulutamist. «Kuna teatrietendustel käiakse aasta ringi, võib arvustuse kirjutada valmis ka varem. Oluline on vaid jälgida, et arvustus oleks kirjutatud just sel hooajal Vanemuise teatri repertuaaris oleva lavastuse kohta,» selgitas ta.

2022. aasta konkursi «Arukas arvustaja» võitja oli Tartu Hugo Treffneri gümnaasiumi 11. klassi õpilane Maara Parhomenko, kes analüüsis arvustuses «Tants ploomipuu ümber» noortele suunatud kasvuvaludraamat «Mitte midagi».

Õpilaste kirjalikke arutlusi oodatakse hiljemalt 20. märtsil. «Arukas arvustaja» parimad tööd kuulutatakse välja 27. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles