Koroonakriis on unustatud? Ahhaas sündis külastusrekord

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Ahhaa keskuses toimus 8. jaanuaril Ukraina sõjapõgenike laste jõulupidu, kus osales mitusada last.
Ahhaa keskuses toimus 8. jaanuaril Ukraina sõjapõgenike laste jõulupidu, kus osales mitusada last. Foto: Kristjan Teedema

Koroonapandeemia vaibumise ja piirangute kadumise järel kerkis Ahhaa teaduskeskuse külastajate hulk seninägematutesse kõrgustesse. Mullu käis Ahhaa keskuses üle 228 000 inimese, mis on kõigi aegade külastusrekord. Ka Tartu vallas tegutsevas jääaja keskuses oli näha külastajate arvu kasvu, kuid rekord jäi sündimata.

Ahhaa külastusrekord sündis ajal, mil aasta esimestel kuudel kehtisid veel koroonapiirangud, nagu maskikandmise ja vaktsineerimispassi ettenäitamise nõue.

Ahhaa keskuse juhatuse liige Pilvi Kolk ütles, et aprill, mil piirangud olid lõppenud, oli külastuste rekordkuu. 

Menukad näitused

Kolgi sõnul on külastusrekordi põhjuseid peamiselt kolm. Esiteks koroonapandeemia ja piirangute lõpp. Teiseks oli neil mullu näitusi, kus lisaks vaatamisele sai ka palju käsi külge panna. Väga menukaks osutus spordinäitus.

Kolmas põhjus peitub ka selles, et külastuskeskused avasid Ukraina sõjapõgenikele oma uksed tasuta. Eelmisel aastal käis Ahhaas ligi 5000 Ukraina sõjapõgenikku.

Sellest aastast ukrainlased enam tasuta Ahhaad külastada ei saa, kuid koostöö keskuse ja põgenike ühenduste vahel jätkub. Alles möödunud nädalavahetusel oli teaduskeskus Ukraina laste päralt, kes pidasid seal jõulupidu.

«Säärast koostööd ja eriprojekte Ukraina põgenikega on plaan jätkata,» ütles Kolk.

Praegu on Ahhaas ajunäitus, kuid käsil on ka uue näituse ettevalmistamine ning mais avataksegi meelte näitus.

Novembris jõuavad Ahhaasse aga dinosaurused. Mehhikos valmistatud dinosaurused rändavad praegu mööda Euroopat ringi ning Eestisse tulevad need Hispaaniast.

Vähem huvireise

Tartu lähistel Äksi alevikus asuva jääaja keskuse külastajate hulk taastus mullu koroonaeelsele ajale, kuid koolide huvireisid sinna on pärast koroonapandeemia vaibumist pisut vähenenud.

Jääaja keskuse kommunikatsioonispetsialist Kätrin Beljajev selgitas, et koroonaajal ehk 2020. ja 2021. aastal külastas neid ligi 27 000 inimest aastas. Mullu ületas külastajate arv taas 35 000 inimese piiri. Külastusrekordid, kui aastas käis keskuses üle 40 000 inimese, jäävad jääaja keskuse avamisjärgsesse aega ehk 2012. ja 2013. aastasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles