Uus kodumaine film «Kuulsuse narrid» esilinastub Eedeni Apollos

Tartu Postimees
Copy
«Kuulsuse narrid».
«Kuulsuse narrid». Foto: Elmo Riig

Neljapäeval kell 18 on Eedeni keskuse Apollo kinos uue eestimaise mängufilmi «Kuulsuse narrid» Tartu esilinastus.

Eduard Bornhöhe samanimelisel jutustusel põhinev film viib vaataja aega, mil meie rahvuslik iseteadvus oli alles tärkamas. Komöödia peategelasteks on mehed, kelle rinnus pakitseb soov oma rahvale midagi igavikulist kinkida – olgu selleks siis õhus lendav imemasin või maakeeli kirja pandud väärtkirjandus. Kolkakülast provintsilinna saabunud Saalomon Vesipruul üürib toakese pesunaisest üksikema Agnese tagasihoidlikus elamises.

Paraku pole Vesipruuli üllad kavatsused saada surematu kuulsusega kirjameheks määratud teostuma, sest tema naabriks on looduseuurija ja leiutaja Jaan Tatikas. Kurja saatuse tahtel ei sünni kahe suurvaimu vahel südamlikku sõprust, vaid otsatu vastastikune vihkamine. Olukorda ei tee lihtsamaks seegi, et Saalomon korteriperenaises oma muusat näeb. Tatikal on Agnesega omad plaanid. Kahtlaselt tihti on pesunaise juurde asja ka liiakasuvõtjast Värdil.

Tegijate sõnul on «Kuulsuse narrid» lugu utoopiliste ideaalide takerdumisest kõige maisematesse asjadesse ja, mis seal salata, ka ande ja vaimse ettevalmistuse puudumisest.

Filmis mängivad Karl Robert Saaremäe (Saalomon Vesipruul), Veiko Porkanen (Tatikas), Maiken Pius (pesunaine Agnes), Ott Sepp (Värdi), Saara Nüganen, Marian Eplik, Loviise Kapper, Argo Aadli, Margo Mitt, Vallo Kirs, Margus Jaanovits, Guido Kangur, Stefan Kristofer Soeson, Ott Raidmets, Tiit Sukk ja Jüri Lumiste.

Filmi režissöör on Ain Mäeots, stsenarist Ott Kilusk, operaator Mihkel Soe ja kunstnik Karoliina Kull, produtsendid on Kristian Taska ja Adeele Tähemaa Taska Filmist ning Tanel Tatter ja Veiko Esken Apollo Film Productionsist.

«Kuulsuse narridest» sai mängufilm esimest korda, ent paljudel eestlastel on meeles palavalt armastatud eelmine versioon, mis valmis telelavastusena.

Nii lavastuse kui filmi stsenaariuni loomise aluseks on sama jutustus, kuid need ei ole üks ühele. Lavastaja Ago-Endrik Kerge omaaegsest telelavastusest on eredalt rahva mällu talletunud Urmas Kibuspuu Jaan Tatikana ja Jüri Krjukov Saalomon Vesipruulina. Filmis mängivad peategelasi vastavalt Veiko Porkanen ja Karl Robert Saaremäe.

Filmivõtted toimusid Viljandis ja Tallinnas 2021. aastal. Filmi põhitegevus on viidud Viljandisse, sest linn sobitub ideaalselt tänapäevase ettekujutusega hubasest suvituskohast, kus toakene üürida.

Linateose pidulik esilinastus oli  9. jaanuaril Tallinnas Ülemiste Apollo kinos. Tartus näidatakse seda esimest korda kolm päeva hiljem, seejärel saab seda vaadata kõikjal üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles