Tartu tähistab laupäeval vabastamise aastapäeva

Kristofer Seema
, Tartu Postimehe spordireporter
Copy
Foto: Ove Maidla

Tartlased on oodatud laupäeval, 14. jaanuaril kell 12 tähistama Tartu vabastamise 104. aastapäeva. Linnavalitsuse esindajad asetavad pärjad Tähtvere pargis asuva mälestussamba jalamile.

Mälestustseremoonial teenivad Eesti evangeelse luterliku kiriku õpetaja Kristjan Luhamets ja Eesti apostlik-õigeusu kiriku Tartu piiskopkonna preester Stefan Fraiman. Vabadussõjas langenute ja Krediidikassa keldris hukatute mälestuseks loetakse päevapalve.

«Vabadusel ja vabastamisel on praeguses ajas uus tähendus. Tartu vabastamise aastapäev tuletab meile meelde, kui oluline oli meie Vabadussõjas iga vabastatud keskuse ja Eesti ala tagasivõitmine,» märkis tähtpäevale ettevaatavalt linnapea Urmas Klaas.

«Praegu me elame kaasa igale Ukraina õnnestumisele ja maa-ala vabastamisele. Loodan, et saame peagi tähistada ka Ukraina vabastamise päeva,» lisas Klaas.

Tartu vabastamise aastapäev on oluline ajaloohetk Eesti Vabadussõjas meie linna ja Eesti vabaduse kättevõitlemise loos. 13. ja 14. jaanuaril 1919 võitis Eesti rahvavägi eesotsas soomusrongide ja Julius Kuperjanovi partisanidega Vabadussõjas punaarmeed ja vabastas Tartu.

Enamlased hukkasid enne põgenemist Tartu Krediidikassa keldris (Kompanii 5) jõhkralt 19 inimest.

Tartu vabastamisel oli keskne roll Julius Kuperjanovi partisanidel ning soomusrongidel Anton Irve ja Karl Partsi juhtimisel. Tartu linna all vallutas soomusrong number 1 dessant Jänese raudteesilla, mis avas tee linna. Tartu võideti tagasi 14. jaanuaril 1919.

Eeloleval laupäeval asetatakse mälestusküünlad ka Kompanii 5 hoonele kinnitatud mälestustahvlite juurde ja Julius Kuperjanovi hauale Raadil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles