Hedi Teidearu: Õppemaks võiks olla 1500 eurot aastas (2)

, Tallinna ülikooli riigiteadste üliõpilane,  Parempoolsed
Copy
Hedi Teidearu
Hedi Teidearu Foto: Erakogu

Kehtiv hariduskorraldus on loonud olukorra, kus osa inimesi läheb ülikooli õppima selleks, et saada diplom, hoolimata õppekava sisust ja erialast. See on muutnud ülikoolid massiõppeasutusteks. Rahul ei saa olla keegi: õppejõud põlevad läbi ja üliõpilaste jaoks hariduse kvaliteet langeb, sest ära on kadunud personaalsus ja akadeemiline sisukas arutelu, mis peaks olema kõrghariduse vaieldamatu osa.

Lähtudes OECD viimasest statistikast on Eestis kõrgharitute hulk erakordselt suur. Iseenesest on see ju positiivne nähtus, et meie riigis on nii palju haritud inimesi. Teisalt võib selline seis aga kõrghariduse väärtust hoopis devalveerida, sest kui kõik on erilised, ei ole keegi eriline.

Suur kõrgharidusega inimeste hulk võib hoopis süüa, mitte toota ühiskondlikku ressurssi. Näiteks meil on justkui väga palju kõrgharidusega lasteaiaõpetajaid, ainult et kus nad on? Lasteaedades igatahes mitte, mis on sundinud tekitama laste huve mitte arvestava süsteemi, kus rühmas on üks õpetaja ja kaks abilist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles