Uus Teater katab aastapäevaks pidulaua ja mängib vaba(n)dust

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Lavastaja Reimo Sagoriga koos (paremal all nurgas, kellaosuti liikumise suunas) on end pildistamiseks pikali heitnud «Vaba(n)duse» näitlejad Martin Kork ja Ilo-Ann Saarepera, valguskunstnik Kärt Karro, näitlejad Maarja Johanna Mägi ja Veiko Porkanen ning kunstnik Fey Piir ja dramaturg Sven Karja.
Lavastaja Reimo Sagoriga koos (paremal all nurgas, kellaosuti liikumise suunas) on end pildistamiseks pikali heitnud «Vaba(n)duse» näitlejad Martin Kork ja Ilo-Ann Saarepera, valguskunstnik Kärt Karro, näitlejad Maarja Johanna Mägi ja Veiko Porkanen ning kunstnik Fey Piir ja dramaturg Sven Karja. Foto: Kristiina Põllu/Tut

Eile 15 aastat tagasi, 11. jaanuaril 2008 tuli Genialistide klubis esietendusena vaatajate ette Conor McPhersoni näidend «Sadama võim», millest loeb oma algust Tartu Uus Teater. Genklubi asus tookord seal, kus praegu on mänguasjamuuseumi nurgapealne maja ja mida tunti ka Lutsu teatrimajana.

Sellises teatrivaimuga täidetud hoones ei jäänud Ivar Põllul ja tema mõttekaaslastel lihtsalt midagi muud üle kui asutada kähku oma teater.

Lavaline tegevus läks hoogsalt ja uudselt edasi. Tartu Uus Teater kauples aastal 2011 Tartu ülikoolilt endale välja ajutiseks rendimajaks vana võimla aadressil Lai 37. Aastal 2019 õnnestus teatril maja publikuannetuste toel ära osta ning õnne on jätkunud majandusliku kitsikuse, viiruste ja sõja kiuste tänini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles