Keskealine mees tülitas ja jälitas äsja ametist lahkunud Tartu abilinnapea tütart

Rannar Raba
, peatoimetaja
Copy
Gea Kangilaski (pildil) sai tütrelt äreva teate kirjalikult suhtlusrakenduse teel esmaspäeva õhtul veidi pärast kella 19.
Gea Kangilaski (pildil) sai tütrelt äreva teate kirjalikult suhtlusrakenduse teel esmaspäeva õhtul veidi pärast kella 19. Foto: Margus Ansu / ekraanitõmmis

Esmaspäeval ametist lahkumisest teatanud Tartu abilinnapea Gea Kangilaski sai sama päeva õhtul veidi pärast kella 19 ehmatava kogemuse osaliseks, kui tema 12-aastane tütar talle suhtlusrakenduse vahendusel teatas, et on Tartu südalinnas isa töökoha trepikotta varjunud, sest äsja tülitas ja jälitas teda üks kahtlane mees.

«Mingi mees jälitas mind. Ma kardan. Ma tulin issi tööle. Kas saad mulle järgi tulla,» kirjutas tütar Kangilaskile.

Mõistagi sundis selline sõnum ema kiiresti tegutsema. Õnneks oli ta just samal ajal Rüütli tänaval veinibaaris Vein ja Vine, et seal mälumängus kaasa lüüa. «Haarasin mantli ja jooksin sinna. Tõin ta enda juurde, sest kõik asjad jäid ju kiirustamisi maha,» kirjeldas ta.

Kangilaski meenutuse kohaselt oli tal esiotsa keeruline tütart leida, sest too oli väga hirmul ja seetõttu trepikojas peitu pugenud. «Ma kohe ei leidnud teda. Saatsin veel küsimuse, et kus ta on. Ja siis ta küsis, et kas see olen ikka mina, kes ukse juures seisab – ta ise oli teisele korrusele peitunud.»

Teadaolevalt liikus tüdruk üksi Tiigi tänavalt Kuperjanovi ja Vallikraavi tänavat mööda ning üle Toomemäe Lossi tänavale. Kogu selle teekonna olevat vahetult tema läheduses püsinud umbes 40-aastane mees. «Tülitas terve aja. Lossi tänaval läks mööda, hakkas ees kõndima ja iga natukese aja tagant teda vahtima. Vahepeal püüdis teda ka puudutada ja küsis vanust. Tütrel ei tulnud kahjuks ehmatusega pähe temast fotot teha,» kirjeldas Kangilaski.

Silmanähtavalt purjus polevat tülitaja olnud.

Laps vabanes jälitajast Lossi tänava alumises otsas, kui keeras kiirelt Ülikooli tänavale ja lippas Akadeemia toimetuse majja peitu.

«Mida iganes see inimene ka mõtles, ta tekitas mu lapsele ikka väga suurt hirmu. Nüüd on ilmselt tükk aega raske turvatunnet tagasi saada,» kurtis Kangilaski. Ühtlasi kinnitas ta, et on juhtunust ka politseiga rääkinud.

«Kõik võiks oma lastele rääkida, kuidas sellisel puhul toimida,» lisas Kangilaski veel.

Tartu jaoskonna politseikapten Siim Linnard märkis, et tegelikult Kangilaski ise neile juhtunust ei teatanud – info jõudis korrakaitsjateni, kui veebikonstaabel sotsiaalmeediast Kangilaski sellekohase postituse leidis. «Õigupoolest on see kahetsusväärne, et leitakse aega postitamiseks, kuid ei leita kohe aega politseile helistamiseks vahejuhtumist, mis puudutab laste kui kõige kaitsetumate turvalisust. See peaks olema esmane prioriteet,» lausus Linnard.

Politseikapteni sõnul pole politseil praegu infot, mis annaks tartlastele põhjust oma turvalisuse pärast muretsemiseks. Praegu kontrollitakse juhtumi piirkonnas asuvate turvakaamerate salvestisi. Ka palub politsei neil, kes võisid tüdruku tülitamist pealt näha, sellest teada anda.

«Mistahes ohukahtluse korral on ainuõige enne kontrollimata info sotsiaalmeediasse riputamist ühendust võtta politseiga. Kui oht on tegelik, saame kiirelt tegutseda, et asjaolusid selgitada ja vajadusel lastele või teistele kaitset pakkuda. Ohu suurus tasub kindlaks teha enne, kui asuda inimeste turvatunnet sotsiaalmeedias raputama,» jätkas Linnard.

Politsei esindaja väitel on viimasel ajal sagenenud juhtumid, kus sotsiaalmeediasse tehakse hoiatavaid postitus, ilma et politseid asjasse kaasataks. Nii mõnelgi juhul on hiljem ilmnenud, et tegu on olnud pigem arusaamatusega.

Copy
Tagasi üles