JÄRELVAADATAV ⟩ Maaülikooli uus rektor sai kaela ametiraha

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Professor Ülle Jaakma töötab juba maaülikooli rektorina, aga innauguratsioonitseremoonia on kavandatud eelolevale reedele.
Professor Ülle Jaakma töötab juba maaülikooli rektorina, aga innauguratsioonitseremoonia on kavandatud eelolevale reedele. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Maaülikool inaugureeris professor Ülle Jaakma rektoriametisse. Keskpäeval alanud tseremooniat vahendas Tartu Postimees otseülekandes.

Kombekohaselt toimus rektori inaugureerimine maaülikooli aulas nõukogu ja senati avatud istungil. Seda juhatas nõukogu esimees Ants Noot.

Rektor astus ametisse ametivande andmisega. Ametiraha andis rektor Jaakmale üle president Alar Karis.

Tervituseks võtsid tseremoonial sõna haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas, rektorite nõukogu esindajana Tartu ülikooli rektor professor Toomas Asser, Eesti teadusagentuuri juhatuse esimees Anu Noorma, maaülikooli vilistlaskogu juhatuse esimees Argo Normak ning üliõpilasesinduse esimees Helen Kõnd. Ühtlasi pidas Jaakma oma rektoriameti inauguratsioonikõne.

Maaülikooli rektori valimised leidsid aset mullu 28. oktoobril, mil sõelal olnud kolm kandidaati esinesid viimaste sõnavõttudega. Professor Ülle Jaakma rõhutas ülikooli töötajate ja tudengite tugisüsteemide olemasolu. Professor Paavo Kaimre pööras tähelepanu eestikeelse hariduse edendamisele ja professor Endla Reintam väljendas küll hirmu tuleviku ees, kuid kinnitas, et see peaks olema mitte halvav tegur, vaid motivatsioon.

Salajase hääletuse esimeses voorus ükski kandidaat vajaliku 65 poolthäält ei saanud. Ülle Jaakma pälvis 57, Paavo Kaimre 38 ja Endla Reitam 22 valimiskogu liikme toetuse. Teine voor, kus kandideerisid vaid Jaakma ja Kaimre osutus Jaakma valituks 72 häälega.

Ülle Jaakma võtab rektoriameti üle Mait Klaassenilt, kes oli esimest korda selles ametis aastatel 1993–1997. Teist korda asus ta maaülikooli etteotsa 2008. aasta 1. jaanuaril ja ta valiti tagasi nii 2012. kui 2017. aastal. Nüüd siirdub Klaassen poliitikasse ja pürib eelseisvatel valimistel riigikokku.

Eesti maaülikooli rektori Ülle Jaakma inaugureerimine 13. jaanuaril 2023 kell 12
Eesti maaülikooli rektori Ülle Jaakma inaugureerimine 13. jaanuaril 2023 kell 12 Foto: Eesti maaülikool
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles