Muusika kohtub Vanemuise noore publiku ees varjuteatriga

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Jutustaja rollis on Katrin Pärn (lava servas vasakul).
Jutustaja rollis on Katrin Pärn (lava servas vasakul). Foto: Heikki Leis / Vanemuine

Teisipäeval esietendub Vanemuise väikeses majas Janek Savolaineni ja Katrin Pärna lavastatuna varjuteatri vormis koostöös sümfooniaorkestriga Sergei Prokofjevi muusikaline muinasjutt «Peeter ja Hunt». Kõige noorem publik saab seda vaadates tuttavaks muusikainstrumentidega.

«Sisuliselt on see muusikatund, kus tutvustame pille ja õpetame muusikat kuulama ning visualiseerima seda heli, mis Vanemuise sümfooniaorkester ette mängib,» selgitas Janek Savolainen. «Kui flöödilt kõlab kindel muusikaline fraas ja laps näeb samal ajal laval Linnukest, tekib muusika ja visuaali vahel seos ning laps võib edaspidi hakata ka teisi muusikateoseid enda jaoks pildiliselt mõtestama.»

Vanaisa karakteriga sobib kokku fagott, mida mängib Kulvo Tamra.
Vanaisa karakteriga sobib kokku fagott, mida mängib Kulvo Tamra. Foto: Heikki Leis / Vanemuine

Tema hinnangul on vari kõige lihtsam ja ka kõige vanem teatri tegemise vahend. «Varjuteater võimaldab paaril inimesel kõik tegelased ära mängida: me ei pane teist kostüümi selga, vaid vahetame maske. See on natuke maagiline ka, kui need tegelased ekraanile tekivad,» lisas ta.

Kogu lugu saadab Vanemuise sümfooniaorkester.
Kogu lugu saadab Vanemuise sümfooniaorkester. Foto: Heikki Leis / Vanemuine

Savolaineni sõnul on väga vajalik, et laste esimene teatrikogemus oleks täis maagiat, sest siis tahab laps edaspidi veel teatrisse tulla.

Laval on seitse tegelast: Vanaisa, Poiss, Hunt, Kass, Part, Linnuke ja Jahimees, keda kehastavad Aivar Kallaste, Janek Savolainen ja Julia Kaškovskaja. Jutustaja on Katrin Pärn. Vanemuise sümfooniaorkestri ees seisab lavastuse muusikajuht ja dirigent Taavi Kull või dirigent Martin Sildos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles