Tartu abilinnapea Gea Kangilaski astub tagasi, kandideerib Eesti 200 nimekirjas (3)

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Gea Kangilaski jätkab enda poliitlist karjääri koos erakonnaga Eesti 200.
Gea Kangilaski jätkab enda poliitlist karjääri koos erakonnaga Eesti 200. Foto: Kristjan Teedema

Tartu abilinnapea Gea Kangilaski teatas sotsiaalmeedias tagasiastumisest. Ühtlasi ütles ta, et kandideerib eelseisvatel riigikogu valimistel Eesti 200 nimekirjas.

«Andsin täna Tartu linnapeale Urmas Klaasile ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Tartu piirkonna esimehele Kadri Leetmaale teada, et astun Tartu abilinnapea kohalt tagasi,» kirjutas Kangilaski ühismeediapostituses. 

«Gea helistas, tänas hea koostöö eest, et meil on olnud hea meeskond, aga erimeelsused erakonna sees on viinud teda astuma sellist sammu,» ütles Tartu linnapea Urmas Klaas. «Kolmikliit on töötanud hästi ja üksmeelselt ka vaatamata sotiaaldemokraatide sees olnud eriarvamusele. Minu jaoks on kõige tähtsam Tartu linna juhtida stabiilselt ja et poliitilised võbelused võimalikult vähe mõjutaksid meie pikaajalisi plaane. Tahan loota, et ka edaspidi on võimalik asjalikult edasi tegutseda.»

SDE Tartu piirkonna juht Kadri Leetmaa ei olnud valmis nimetama, kes on nende kandidaat linnaplaneerimise abilinnapea kohale, ütles vaid, et need arutelud on veel ees.

Tartu volikogu koguneb 19. jaanuaril, kuid siis ei saa uut abilinnapead valida - eelnõu tuleb esitada kaks nädalat enne istungit. 

Klaas leidis, et ei ole ka kiiret, sest ülesanded saab ümber jagada ja ta on ise valmis juhtima linnaplaneerimise valdkonda uue abilinnapea nimetamiseni.

«Arvan, et enne riigikogu valimisi on poliitiline maastik üsna kõrge temperatuuriga. Me ei pea seda suppi sööma nii kuumalt, kui on keedetud. Vaatame asju rahulikult,» lisas Klaas.

Usalduse puudumine

Kangilaski ütles ajalehele, et esitab veel täna tagasiastumisavalduse linnasekretärile ja avalduse erakonnast lahkumiseks. 

Tagasiastumise põhjusena nimetas Kangilaski usalduse puudumist tema ja Tartu sotsiaaldemokraatide meeskonna vahel. «Vastastikuse usalduseta ei saa ma jätkata sotsiaaldemokraatide abilinnapeana ja esindada seda erakonda linnavalitsuses,» selgitas ta. «See otsus on üks raskemaid, mida ma oma poliitilise karjääri jooksul olen pidanud tegema, ja seetõttu on see otsus ka kaua küpsenud.»

Kangilaski naaseb Tartu linnavolikogusse, kuhu ta valiti sotside teise häältesaagiga, ent ühineb Eesti 200 fraktsiooniga, mis kasvab nüüd kümneliikmeliseks. Volikogust peab lahkuma asendusliige Eveliis Padar. Kangilaski kandideerib ka riigikogu valimistel Eesti 200 nimekirjas.

«Eesti 200 meeskond on mulle sümpaatne, hindan nende tahet muuta Eesti poliitilist süsteemi ning kõigutada väljakujunenud stamparusaamu, tuua poliitikasse värskeid ideid ja karjääripoliitikavälist vaadet,» märkis ta.

«Mis ma oskan öelda, iga inimene on selles erakonnas, kus ta end maailmavaateliselt hästi tunneb,» ütles Leetmaa. «Linnaruumi valdkonda ei saa Eesti 200 vaatest juhtida, sest üks Tartule olulisemaid küsimusi on ikkagi Süku. Eesti 200 on olnud sellele järjekindlalt vastu ja see on punane joon. Loomulikult on Eesti 200 viiskas valge jõud, kellega on hea asju ajada ja arutada.»

Sotsid kaotavad kohti

Sotsidele jääb nüüd Tartu volikogus kolmeliikmeline esindatus, sest ka Karl Aaron Adson on asunud koostööle hoopis Eesti 200 fraktsiooniga ja on Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast välja astunud.

Selline olukord jääb praeguse info järgi 31. märtsini, mil taastuvad Toomas Jürgensteini volitused linnavolikogu liikmena. Siis peab lahkuma volikogust Karl Aaron Adson ja sotside esindus muutub neljaliikmeliseks. 

Kerkib ka küsimus, kas võimuliidus säilib senine tööjaotus, kui sotside esindus volikogus on ebaproportsionaalselt väike võrreldes Isamaa viie volinikuga. Reformierakonnal on 19 kohta.

Tartu linnavoliniku ja Eesti 200 aseesimehe Kristina Kallase sõnul olid läbirääkimised Kangilaskiga Eesti 200ga liitumise teemal käinud juba mõni kuu.

Kerkib aga veel üks küsimus: kui tõenäone on, et lähikuudel sünnib Tartus hoopis Reformierakonna ja Eesti 200 võimuliit?

«Mina olemuselt olen alati olnud ühisosa leidja ja ehitaja, töötanud asju kergekäeliselt eemale ei lükka,» vastas linnapea Klaas.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles