Video ja galerii Lennukatastoofi tundeküllane mälestusüritus ühendas harduse võitlusvaimuga

Tartu Postimees
Copy

Paljud on ehk juba unustanud, et kõigest kolm aastat tagasi tulistas Iraani islamistliku režiimi sõjavägi alla Ukraina reisilennuki Boeing 737–800, tappes kõik 176 reisijat ja lennuki meeskonnaliikmed. Iraani ja Ukraina kogukond Tartus meenutasid juhtunut emotsionaalse mälestusüritusega.

Raske oli kõnepidajatel meenutada tuttavaid, kes selles lennukis hukkusid. Nende hääl kippus pisaratega võideldes katkema ja saalist kostus ohtralt nuukseid. Hukkunute seas oli väga andekaid ja lootustandvaid talente, näiteks noor IT-teadlane Mohammad Amin, kes enne surma Kanadas töötades korraldas rahvusvahelisi programmeerimisvõistlusi.

Lennuki allatulistamine on vaid üks näide islamiriigi kuritegudest, mida me ei tohi kunagi unustada, rõhutasid kõnelejad Tartu ülikooli peahoones peetud üritusel. Ühtlasi esitati abipalve avalikkusele ja kõigile riikidele, et nad aitaksid võidelda brutaalsete hukkamiste vastu, mida pannakse toime režiimi vastu meelt avaldanud inimeste suhtes. Ka täna hommikul hukati kaks noort inimest kõigest selle eest, et nad nõudsid elementaarseid inimõigusi. Õigusi, mida Euroopas peetakse enesest mõistetavaks, kuid mida pärast Ajatolla Khomeynī ja islamistliku režiimi võimulepääsemist Iraanis 1979. aastal on oluliselt kärbitud.

Mõistagi ei puudunud etteastete seast ka tähelepanu juhtimine naiste õigustele Iraanis. Noored naised etendasid kunstilise etteaste sellest, kuidas islamistlik režiim nõuab neilt kõigilt juuste katmist rätiku ehk hijab’iga. Pearäti valesti kandmine, veel hullem, sellest loobumine, toob riigis kaasa moraalipolitsei sekkumise, mis võib olla ekstreemselt vägivaldne, nagu seda näitas nüüd juba üle maailma tuntuks saanud Mahsa Amini juhtum. Naised kleepisid endil protesti märgiks kleeplindiga suu, heitsid hijab’id kujundlikult lõkkesse ning lõikasid välja salke oma juustest.

Hiljem liitusid nendega veel teisedki naised, kes haarasid kätte käärid ja lõikasid salke oma juustest. Juuksesalgud kleebiti omakorda kõnekale maalile, mis valmis just selleks ürituseks ja mida saab hiljem vaadata Tallinna ülikoolis.

Etendati ka lugu lennukis hukkunud noorpaarist, kes jättis hüvasti perekondadega, et minna otsima õnne kodumaalt kaugemal. Kuna riigis viimastel aastakümnetel valitsev kord, kus vabal eneseväljendusel pole kohta, tekitab noortes tihti lootusetuse tunde, tahavadki paljud kodumaa tolmu jalgadelt pühkida ja otsida õnne mujal. Paraku langesid nendegi noorte elutud kehad koos ülejäänud hukkunutega läbisegi lennukirusudega siiski kodumaa pinnale.

Pärast emotsioonide väljalaskmist pakuti kokku tulnutele kosutuseks traditsioonilisi Iraani suupisteid ja teed. Vaadata sai näitust inimõiguste olukorrast Iraanis.

Ettevõtte Ukraine International Airlines rahvusvaheline regulaarlend PS752 Iraani pealinnast Teheranist startis Ukraina pealinna Kiievi suunas 8. jaanuaril 2020 kohaliku aja järgi kell 6.12 hommikul. Kaks minutit hiljem kadus lennuk aga radariekraanidelt. Lennuki viimane registreeritud kõrgus merepinnast oli 2416 meetrit ja kiirus maapinna suhtes 275 sõlme ehk 509 km/h.

Islamiriigi võimud eitasid algselt seost lennuki hävitamisega, kuid peagi selgus, et lennukit tabas vähemalt kaks maa-õhk tüüpi raketti. Riiki juhtiv režiim väitis seejärel, et pidas lennukit ekslikult Ameerika tiibraketiks. Juhtunu käivitas Iraanis valitsusvastased meeleavaldused.

Lennu PS752 tragöödiat kogunetakse selle kolmandal aastapäeval mälestama üle maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles