Irja Alakivi: Mida Tartu vajab – tarka linnaökoloogiat

Irja Alakivi
, Tartu volikogu keskkonnakomisjoni liige, Eesti 200
Copy
Irja Alakivi
Irja Alakivi Foto: Tairo Lutter

Mitte pelgalt peent linnageograafiat, nagu rõhutab linnaarhitekt Tõnis Arjus südalinna kultuurikeskuse kavandamisest rääkides (TPM, 21.12), vaid tarka linnaökoloogiat ja olemasoleva looduse kaitsmist – seda vajab Tartu. Seda nõuab peagi jõustatav Euroopa parlamendi ja nõukogu määrus looduse taastamise kohta.

Selle määruse kohaselt seatakse linnadele eesmärgiks olemasolevate ökosüsteemide kaitse ja kasvatamine, sealhulgas nõue mitte vähendada 2030. aastaks summaarselt linnade roheala, suurendada 2040. aastaks linna rohealade kogupindala kolm protsenti ja 2050. aastaks viis protsenti. Lisaks saavutada olukord, kus linna puude võrastike liitus on vähemalt kümme protsenti.

Tuleb ka saavutada linna rohealade pindala netojuurdekasv, lõimides rohearendused olemasolevatesse ja uutesse hoonestutesse ning taristuarendustesse. Uute hoonete ehitamisel peab linnade rohestamise eesmärki järgima kohe algusest peale. Ettepanekuga nähakse ette, et linnade kasv ei tohi enam toimuda rohealade ja võrastike liituse vähenemise hinnaga. Tekib küsimus: kas Tartu juhid ei ole seda märganud ega teadvustanud?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles