Üks Tartu hotell ja väike Tartumaa kohvik said keskkonnahoidliku ettevõtte märgise

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Tartu südalinnas asuv Lydia hotell sai Green Key märgise.
Tartu südalinnas asuv Lydia hotell sai Green Key märgise. Foto: Sille Annuk

Detsembris said kaks Tartumaa ettevõtet, hotell Lydia ja Juulamõisa kohapärimuskohvik, rahvusvahelise keskkonnahoidlikke turismiettevõtteid tähistava Green Key märgise.

Hotell Lydia on Tartus ainuke Green Key märgisega hinnatud hotell. Lydia on  superior-nõuetele vastav neljatärnihotell Tartu kesklinnas Toomemäe jalamil, selles on 70 numbrituba ning sauna- ja lõõgastuskompleks. Lisaks on kuulsust ja kiitust teeninud hotelli majas tegutsev tipptasemel restoran Hõlm.

«Kuigi mitmed Tartu ettevõtted on pühendunud keskkonnamõjude vähendamisele ning juurutavad enda tegemistes kestlikku mõtteviisi, on hea tõdeda, et esimene Green Key ökomärgis on nüüd ka Tartu ettevõttel,» sõnas Tartu linna turundusjuht Marleen Otsus.

Tartumaal Juula külas asuv Juulamõisa kohapärimuskohvik on pereettevõte, mis pakub inimestele õdusat olemist ja tervislikku toitu. Juulamõisast leiab rändaja maitsva kõhutäie ja toreda emotsiooni, aga lisaks pakutakse seal teavet piirkonna kohta, võimalust tutvuda rahvakultuuri ja -pärimusega. Kohvikust leiab ka valiku kohalikest meenetest, sh piirkonna eripära tutvustavaid, tervist toetavaid ja puhtast loodusest pärit tooteid.

«On väga hea meel, et üha rohkem Tartumaa ettevõtjaid tegutseb ja mõtleb keskkonnasäästlikult ning propageerib ja väärtustab kohalikku kultuuripärandit. Juulamõisa pererahvas on ammu oma ehedusega meile silma jäänud ning on igati selle märgise vääriline,» ütles sihtasutuse Tartumaa Turism juhataja Annika Ojasaar. «Püüame omalt poolt aidata kaasa selle mõtteviisi juurutamisele laiemalt ning kindlasti on oodata Green Key märgiste peatset lisandumist Tartumaale,» lisas ta.

Green Key märgis loodi 1994. aastal Taanis ning nüüdseks on see juhtiv standard, millega tunnustatakse turismiettevõtte keskkonnahoidlikku ja kestlikku tegutsemist. Märgisega on liitunud ligi 60 riiki üle maailma. Eestis hakati märgist välja andma 2001. aastal.

Green Key annab külastajale teadmise, et ettevõte on pühendunud keskkonnamõju vähendamisele, hoolib klientidest ja keskkonnast ning tegutseb sooviga kindlustada puhtam tulevik. Märgis teeb vastutustundlikumate tarbimisvalikute tegemise lihtsamaks.

Green Keyd saavad taotleda majutusettevõtted, laagriplatsid ja kämpingud, atraktsioonid (nt muuseumid, külastuskeskused, teemapargid), konverentsikeskused ja toitlustusasutused. Selle taotlemisele aitab kaasa põhjalik koolitussari, mida korraldatakse igal aastal.

Green Keyga seotud tegevusi koordineerib Eestis EASi ja Kredexi ühendasutus koostöös Stockholmi keskkonnainstituudi Tallinna keskusega. Programmi kaasrahastatakse Euroopa regionaalarengu fondist turismitoodete arenduse juhtimise programmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles