Maarja kiriku sünnipäeva järel hakkavad tornikellad senisest sagedamini helisema

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Tartu Maarja kirik.
Tartu Maarja kirik. Foto: Are Tralla

Pühapäeval, 8. jaanuaril tähistatakse Tartu Maarja kiriku 181. aastapäeva. Kell 12 algava jumalateenistuse järel tänatakse Maarja kiriku torni ehitajaid.

Jumalateenistustel teenib EELK Tartu Maarja koguduse õpetaja Timo Švedko. Kell üks algaval tänuüritusel saavad sõna Tartu Maarja kiriku sihtasutuse nõukogu liige Toomas Savi ja sihtasutuse juhataja Silvia Leiaru. Lisaks näidatakse Linda Maria Saare filmi «4» Maarja kiriku uutest kelladest ja Are Tralla aegvõtet torniehitusest. Esineb Tartu Maarja kirikukoor.

Kiriku aastapäeval, 8. jaanuaril lülitatakse sisse päevase aja tunnikellad. Siiani on Maarja kiriku kellad helisenud lühikava alusel, et linnarahval oleks võimalik uute kellade helinaga harjuda. Alates Maarja kiriku 181. aastapäevast annab päevasel ajal vahemikus kell 8–20 Rõõmu kell teada täistunni saabumisest tunniarv kordi helisedes. Tunnikella lüüakse haamriga ja löökide vahe on 2,5 sekundit. Rõõmu kell on tänukell ja täistundi helistades annab ta edasi tänu igale Maarja kiriku taastamise toetajale ja sõbrale.

Keskpäevakella hakkab lööma Lootuse kell. Lootuse kella pinnal on kaunistuseks Tartu linna vapp ja tema räägib sellest, kuidas Tartu linn andis esimesena Maarja kogudusele tagasi lootuse oma pühakoda täies mahus taastada. «Ühtlasi annab Lootuse kell meile märku, et ükskõik kui rasked on ajad, lootust ei tohi kaotada ja lootus annab jõudu edasi minna,» vahendas Silvia Leiaru.

Laupäeviti kell 18 heliseb Armastuse kell viis minutit. Õhtukell kutsub valmistuma pühapäevaks ja kärarikaste tööde lõpetamiseks.

Pühapäeviti helisevad jumalateenistusele kutsuvad kellad järgmiselt: kell 11 Usu kell kolm minutit, 11.30 Rõõmu kell kolm minutit ja 11.54 Rõõmu, Lootuse ja Usu kell koos viis minutit. Nädalasiseste jumalateenistuse puhul helisevad kellad vaid kuus minutit enne teenistuse algust.

Kiriklike talitustega ühenduses helisevad kellad järgmiselt

Hingekell – helistatakse koguduseliikme surmasõnumina. Maarja kirikus lüüakse Armastuse kella vasaraga aeglaselt 7–10sekundise intervalliga viis minutit.

Matusekell – matuserongi saabumisel kirikusse või kabelisse või sealt väljumisel ning liikumisel surnuaiale. Lüüakse Armastuse kella vasaraga viisteist minutit.

Laulatuse puhul helistatakse kella enne talituse algust ja talituse lõpuks. Maarja kirikus helisevad laulatusel üldjuhul kolm kella Usk, Lootus ja Rõõm viis minutit.

Ristimisel heliseb Rõõmu kell viis minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles