Rahvamuusikapeo loomejuhi konkursi võitis tartlasest muusikaõpetaja

Tartu Postimees
Copy
Helin Pihlap.
Helin Pihlap. Foto: Raul-Markus Vaiksoo

2025. aasta laulu- ja tantsupeo raames toimuva rahvamuusikapeo loominguliseks juhiks valiti Helin Pihlap.

Loomejuhi konkurss toimus 2022. aasta novembris ja komisjon tegi ettepaneku asuda 2025. aasta rahvamuusikapeo juhiks Helin Pihlapile.

Konkursikomisjoni esimehe Juhan Uppini sõnul vaimustas komisjoni eelkõige Pihlapi nooruslik energia, ettekujutus nii 2025. aasta rahvamuusikapeost kui ka rahvamuusikast laulu- ja tantsupeol tervikuna. Tal on oskus ja soov minna teemadega süvitsi, tunnustades ühelt poolt juba sissetöötatud peoformaati, samas otsides ka värskust.

«Olles rahvamuusika keskel üles kasvanud, jagab Helin Pihlap suurepäraselt seda vaimsust ning omab ka laiemat visiooni, kuidas pärimust nüüdisaegses kultuurikeskkonnas hoida. Vaatamata oma noorusele on ta andnud üsna tugeva panuse eesti rahvamuusika edendamisse nii muusiku ja õpetajana kui ka õppematerjalide loojana. Samuti on ta avaldanud muljet varasemate muusikasündmuste korraldamises,» kommenteeris Juhan Uppin. Ta ise on neljal korral olnud rahvamuusikapeo loomejuht.

Helin Pihlap soovib enda sõnul rahvamuusikapeo loomingulise juhina väärtustada pärandit ning samal ajal kasutada tänapäevaseid väljendusvahendeid ja võimalusi. «Pärimust tervikuna – muusikat koos laulu ja tantsuga – kannavad edasi eri põlvkonnad koos,» sõnas Pihlap. Ta soovib siduda 2025. aastal rahvamuusikapeo üheks tervikuks laulu- ja tantsupeoga.

Tegevus Tartus

Helin Pihlap on õppinud Heino Elleri muusikakoolis ning lõpetanud Eesti muusika- ja teatriakadeemia bakalaureuse- (2017) ja magistriõppe (2019) klassikalise viiuli erialal. Samal ajal on ta täiendanud teadmisi ja oskusi ka rahvamuusika- ja folkloorivaldkonnas laiemalt.

Ta teeb igapäevatööd folklooriklubi Maatasa muusikute juhendajana ning viiuliõpetajana Tartu I muusikakoolis. Muusikute juhendajana on Pihlapi ülesandeks repertuaari valimine ning selle seadmine ja õpetamine suurele koosseisule eri vanuses ja eri pillidel mängijatele.

Lisaks üle-eestiliste rahvamuusikasündmuste korraldamisele on Pihlap 2016. aastast olnud ka rahvusvaheliste ürituste korraldajamisega. 2016. aastal sai alguse folklooriklubi Maatasa korraldatud Tartu noorte folkloorifestival. Koroonapiirangute tõttu arenes tema juhtimisel festivali asemele uus ja veel suurem formaat – veebisaade «Tartu Folk-Off». Pihlap on viiuliõpiku «Üle ilma: 50 pärimuslikku pala viiulile» (2022) autor.

Juulis 2025

28. laulu- ja 21. tantsupidu toimub Tallinnas 3.–6. juulini 2025. Laulupeo kunstiline juht on Heli Jürgenson ja tantsupeo pealavastaja on Helena-Mariana Reimann. Rahvamuusikapeo kontsert toimub 4. juulil Tallinnas Vabaduse väljakul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles