Helilooja Ardo Ran Varrese õnnelike juhuste aasta

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Helilooja Ardo Ran Varres.
Helilooja Ardo Ran Varres. Foto: Gabriela Urm

Aastal 2022 on tartlasest helilooja Ardo Ran Varres (48) astunud tavatult sageli publiku ette, et vastu võtta aplaus nii kontserdi- kui ka teatrilaval esiettekandes kõlanud teoste eest. Viljaka loometöö kõrval on tal jätkunud aega osa saada ka teiste tartlaste kultuurilistest tegemistest. Intervjuus tuli jutuks ühest ja teisestki.

Esietendus teie ooper «Põrgupõhja uus Vanapagan», esiettekandele tulid teie klarnetikontsert «Kahe tu(u)le vahel», «13 pala kahele klaverile eesti runoviisidel», keelpillikvartett ««Ülim» tõde», soolotšello pala «Monoodia Jaan Räätsa mälestuseks» ja 16-minutiline teos segakoorile «Suur maalritöö» ning saime kuulda ka teie filmimuusikat ja teatrilavastuste helikujundusi. Kuidas hindate ise sellist erakordselt viljakat aastat?

Eks ta ole erakordne aasta tõesti, olen nõus, mul ei ole varem küll nii tihedat aega olnud, aga see kõik on «tänu» koroonale. Tegelikult ju pidi ooper esietenduma kaks aastat tagasi, «Suur maalritöö» ja tšellolugu pidid esiettekandele tulema eelmisel aastal. Aasta algas mulle väga südamelähedase tööga: Vanemuises esietendus «Vennad Lõvisüdamed», millele ma tegin laulud ja mida vanameister Peeter Tooma oli nõus sisse laulma.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles