Andres Jaeger: Koolist ja koolitraditsioonist

, endine TÜ vanemteadur, Isamaa
Copy
Andres Jaeger
Andres Jaeger Foto: Erakogu

Eesti kool sai alguse juba Forseliuse aegadest, arenes läbi mitme sajandi ja tipnes eestikeelse rahvusülikooli alustamisega 1. detsembril 1919. aastal. Pika arenemistee on siinmail läbi teinud ka vene õppekeelega koolid. Kuni 1939. aastani olid Eestis ka saksakeelsed koolid, kuid sakslaste kodumaale siirdumisega lõpetasid need tegevuse. Praegu saame traditsiooniliseks lugeda siinmail vaid eesti kooli ja vene kooli. Nüüd on siis alustatud nende koolide üleviimist eestikeelsele õppele.

Postimees avaldas novembris Tallinna ülikooli haridusteaduste instituudi teaduri Maris Erssi artikli «Eesti keelele üleminekust jääb väheseks, kui ei muutu koolikultuur» ja toimetaja Martin Penti kommentaari sellele pealkirjaga «Keelemuutus on käkitegu võrreldes meelemuutusega» (PM, 11.11). Need pealkirjad räägivad enda eest.

Kõne all on paari aasta jooksul tehtud uuringud eesti ja vene koolide õpilaste seas ja nende tulemused. Oli igati loogiline, et selle suure töö võttis ette just pika pedagoogilise instituudi taustaga Tallinna ülikool. Nüüd siis on lõpuks ära tehtud see suur töö, mis tulnuks teha ammu enne haridusteemade kallale asumist. Alles nüüd saame selgema pildi, millises seisus meie segane hariduselu tegelikult on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles