Jüri Laurson: Energiajulgeolek peab olema riigi eesmärk

Jüri Laurson
, elektriinsener
Copy
Jüri Laurson
Jüri Laurson Foto: Margus Ansu

Energiajulgeoleku tagamiseks peaks riigil olema kodumaisel toorainel juhitava tootmisvõimsusega ja nüüdisaegsel tehnoloogial töötavaid elektrijaamu. Põlevkivi on Eesti riigil olemas. Kui baasvarustus oleks tagatud põlevkivil töötava elektrijaama abil, annaks see võimaluse jätkusuutlikult ja hajutatult tarvitada näiteks gaasi või hakkpuitu kombielektrijaamades üle Eesti.

Et nii oleks, on vaja ainult valitsusel tahtmist, paraku seda ei ole. Saastekvoodi kõrge hind täidab riigi rahakotti, kuid tühjendab tarbija oma ning laastab majandust. Mitmed ettevõtted viivad tootmise teistesse riikidesse, paljusid tootjaid ootab ees pankrot, tootehinnad tõusevad. Aastaid tagasi küsitles Postimees akadeemik Endel Lippmaad põlevkivi põletamise keskkonnakahjulikkuse ja energiakriisi teemal. Sai vastuseks, et need kriisid on enda naiivsusest tekitatud. Ilma oma riigi baaselektrijaamata ei ole meil elektri varustuskindlust, pole e-riiki ega kohta elektriliste liiklusvahendite arengul. Vastutustundetult on valitsused käitunud pärast Eesti iseseisvumist ega ole energiajulgeoleku kindlustamisele pööranud piisavalt tähelepanu.

Elektrijaamu taheti lausa ära müüa. Õnneks jäi tehing ära. Järgmiseks kerkis arusaam, et katlad on vanad, osa neist tuleb paari aasta möödudes lammutada. Nüüd töötavad katlad täie koormusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles