Erkki Bahovski: Haruldaste raamatute kelmilugu

, Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Erkki Bahovski
Erkki Bahovski Foto: Mihkel Maripuu

Kadunud Kaido Jaanson rääkis ajalootudengitele seminaris ikka lugu, kuidas aastaid tagasi oli Tartu ülikooli raamatukogus töötanud pikalt vaikne hull, kes oli omaenda välja mõeldud kataloogimissüsteemi alusel katalooginud 25 000 ühikut. Ma ei tea, kuidas lugu lõppes, aga ilmselt pidi raamatukogu need 25 000 ühikut tagasi, õigesse kataloogisüsteemi paigutama.

Nüüd juhtub ülikooli raamatukogus jälle: vargad viisid haruldaste raamatute osakonnast minema väärtuslikke raamatuid. Nagu vaikse hullu puhul, ei tulnud see välja kohe: vargus leidis aset aprillis, kuid kuriteoteade laekus politseisse alles septembris. Hea uudis on see, et üks kahtlustatav on juba kinni peetud.

Ent muidu meenutab varguslugu kelmiromaani. Tegemist polnud robustse raamatute väljatassimisega, vaid need vahetati välja hoolikalt tehtud koopiate vastu. Muidugi tekib kohe küsimus, kuidas sai kaheksa haruldasi raamatuid meenutava teosega üldse raamatukokku siseneda. Sest originaalide väljavahetamiseks tuli ju kõigepealt koopiad sisse tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles