Jaak Uibu: Ühe haruldase trükise saatusest ning staatusest (1)

Jaak Uibu
, meditsiinidoktor
Copy
Jaak Uibu
Jaak Uibu Foto: Mailiis Ollino

Tunnistan, et ma ei ole bibliofiil. Ometi tahtsin viis aastakümmet tagasi osta Tartu antikvariaadist raamatut «Tartu», ilmumisaasta 1927, Tartu linna-uurimise toimkonna korraldatud ja toimetatud, Postimehe trükk. See polnud odav. Käisin mitu päeva vaatamas, enne kui riskisin osta. Otsustav oli nahkköites raamatu imposantne välimus, paljude autorite tuntus, ka sisu haare linna ajaloost, geoloogilisest aluspõhjast kuni prostituutide arvukuse, nende haiguste ja rahvuseni välja.

Tiitellehel oli sissekanne, et see raamat on antud «linnavolinik härra Julius Nahk’ile Tartu linnavalitsuse nimel» ja seda kinnitavad seitse allkirja. Tookord tundus see asjaolu ühe tundmatu inimese kohta minevikust vähetähtis. Esiplaanil oli raamatu välimus ja sisu – tänava asemel oli Edgar Kant soovitanud kasutada uul kui lühendit uulitsast, raamatus olid alles Meltsiveski tiigid, Rootsi ajast on peatükk «Tartu üldine tagurpidiminek».

Mõnda aastat oli raamat laenatud heale koduperenaisele Mamma-Liisale, kes oli Oskar Lutsu lähisugulane. Tänases teadmises võis ta otsida midagi oma abikaasa kohta, kes on pildil ohvitserina Tartu rahu allakirjutamisel. Mulle ta seda ei avaldanud, nagu ka tütrele isast palju ei rääkinud, hoides mälestust ohutuse pärast enda teada. Selline vastik aeg oli.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles