EMO jagab nõuandeid, kuidas pühad ohutult mööda saata

Tartu Postimees
Copy
Tartu ülikooli kliinikum soovib kõigile inimestele rahulikku jõuluaega.
Tartu ülikooli kliinikum soovib kõigile inimestele rahulikku jõuluaega. Foto: Tartu Ülikooli kliinikum

Tartu ülikooli kliinikumi erakorralise meditsiini osakonna juht dr Sander Poks toob välja lihtsad meeldetuletused, kuidas hoolitseda selle eest, et pühad mööduksid turvaliselt ja tervist hoidvalt.

Pühade ajal sagenevad EMOsse pöördumised tihti just liigse alkoholi tarvitamise tõttu. Paljude pöördumiste põhjus on alkoholi liigtarvitamisest tingitud riskikäitumine, raskematel juhtudel tuleb ette ka tõsiseid alkoholimürgistusi. Alkoholi mõjul satutakse sagedamini kaklustega lõppevatesse konfliktidesse, kukutakse nii ebasobivates kohtades turnides kui ka niisama libastudes või sattutakse liiklusõnnetustesse – nii jalakäija kui ka autojuhi rollis. Seega on väga oluline alkoholi tarbides jääda mõõdukaks ja riske võimaluste piires maandada.

Mõnepäevane liigsöömine püsivaid tervisekahjustusi ei tekita, küll aga on harjumuslik liigsöömine ja sellest tingitud ülekaal krooniliste haiguste riskifaktor ning tihti vajatakse seetõttu erakorralist abi. Kui pühadeaegne liigsöömine viib kõhuvalu või seedehäireteni, on tihti abi käsimüügiravimitest. Nõu saab vajaduse korral küsida ka perearsti nõuandeliinilt 1220. Erakorraliste seisundi puhuks on olemas alati ka kiirabi ja erakorralise meditsiini osakond.

Viirushaiguste levik on tõusuteel

Viimastel nädalatel on olnud tõusuteel haigestumine nii grippi, koroonasse kui ka nakatumine RSA-viirusega. Enda ja lähedaste kaitsmiseks on oluline pidada meeles kätehügieeni olulisust, kaitsemaski kandmist ning haigena kodus püsimise vajadust. Kindlasti ei tohiks haigena külastada vanemaid ja kaasuvate haigustega sugulasi, kellel on kõrge risk haigestumise korral raskete tüsistuste tekkimiseks. Rasket haiguse kulgu aitab ära hoida vaktsineerimine. Haiglas viibivate COVID-19 ja gripipatsientide ühine nimetaja on see, et peaaegu kõik neist on kas vaktsineerimata või lõpetamata vaktsineerimiskuuriga.

Viirushaiguste ravi on enamasti sümptomaatiline, sümptomite leevendamiseks vajalikud ravimid on samuti apteekides retseptita kättesaadavad ning nõu nõu küsimiseks on avatud perearsti nõuandeliin. Kiirabi või erakorralise abi järele pöörduge siis, kui tekib oluline üldseisundi häire: tõsine hingamisraskus; nii suur nõrkus ja jõuetus, et voodist püsti tulemine käib üle jõu; teadvushäire.

Arvestage ilmaoludega

Talvised ilmaolud võivad olla heitlikud, raskendades liikumist nii jalgsi kui ka liikumisvahenditega. Talvine libedus toob kõige enam kaasa kukkumisest põhjustatud hüppeliigese ja käevigastusi, kuid õnnetu kukkumise korral võivad tagajärjed olla ka tõsisemad. Liiklusavariide traumad on tihtipeale raskemad ja võivad halbade tingimuste kokkusattumisel osutuda eluohtlikeks. Sellise libedusega on avariide arv arvestatavalt suurenenud. Autoga liigeldes on väga oluline valida ilmaoludele ja võimetele vastav liikumiskiirus, kasutada heas seisus talverehve, nõuetekohast turvavarustust, järgida liiklusreegleid ning arvestada kaasliiklejatega.

Ohutus

Aastavahetuse juurde kuuluvat ilutulestikku planeerides on oluline järgida täpselt selle instruktsioone ning vanusepiiranguid. Uusaastaööl pöördub EMOsse sageli patsiente, kes on ennast ilutulestikuga vigastanud. Nendel patsientidel võib olla nii käte kui ka näopiirkonna vigastusi ja põletusi, halvematel juhtudel kaasnevad ka silmavigastused. Sageli on hooletu ilutulestikuga ümber käimine seotud alkoholi tarvitamisega.

Hoolige lähedastest

Julgustame kõiki oma lähedasi ja sõpru pühademeeleolus märkama ning aitama. Kui sõprade ettevõtmised kipuvad liigse alkoholi tarbimise tõttu riskantseks muutuma, tuleb sekkuda. Ärge lubage alkoholijoobes sõbral autorooli istuda, ilutulestikku käsitseda ega muid enesele või teistele ohtlikke tegevusi ette võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles