Prima Vista aitab mai teisel nädalal Mehis Heinsaare patroneerimisel soovida võimatut

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Kirjanik Mehis Heinsaar.
Kirjanik Mehis Heinsaar. Foto: Sille Annuk

Algava aasta mai teisel nädalal toimub taas Tartu rahvusvaheline kirjandusfestival Prima Vista, sedakorda juba kahekümnes. Teemaks on valitud «Soovida võimatut» ja patrooniks kuulutatud Mehis Heinsaar.

Võimatu soovimist teemaks valimisega kutsuvad festivali korraldajad mõtlema sellele, milline osa on kujutlusvõimel ja oskusel kujutleda ja kujutada asju, mis tunduvad jäävat teispoole tuttavlikkuse ja teostatavuse horisonti, seda eriti praegusel kriiside ja konfliktide ajastul.

Mehis Heinsaart inspireeris festivalile valitud teema kõnelema kellegi kauge ja tundmatu suu läbi:

«Mul on rõõm olla see kauge külaline teie seas. Ja kõik, mis ma öelda tahan, on see: kuulata üksildast igatsejat endas, kes unistab võimatust. Sest see on mateeria enda ülim peenus, mida suudab luua vaid elav, võnkuv, kahtlev, kannatav, ebatäiuslik, valulev, muunduv ja samal ajal ikka ning aina õhkõrnast armastuse impeeriumist unistav olend. Igal miljardiksekundil, mille inimene pühendab unistamisele ilust, rahust ja armastusest, moodustub miljard nähtamatut, ent purunematut ehituskivi selle metroo tarvis nende kahe - kutsuja ja kuulja - vahele, kust ülemhelikiirusel kihutav rong sööstab hetkega läbi valgusaastate ühest galaktikast teise.»

Festivalile on oodata Eesti ja muude maade kirjanikke, kriitikuid ja tõlkijaid. Tartu kesklinnas avab uksed Utoopia Saatkond. Mitmesuguste kohtumiste, arutelude, ümar- ja ovaallaudade taguste juttude, igasuguste ettekannete, loengute, tseremooniate ja olengute krooniks toimub seal igal õhtul vastuvõtt, kus eri maade kirjanikud tutvustavad oma utoopiaid. Utoopia Saatkond kuulub Euroopa 2024. aasta kultuuripealinna Tartu põhiprogrammi.

Koostöös teaduskeskusega Ahhaa toimub Prima Vista raames observatooriumide luuleprogramm, milles osalevad Eesti, Soome, Belgia, Poola, Austria ja Hispaania kultuuri- ja teadusasutused. Eelüritusteks on märtsis Prima Vista ja Tartu Kultuurkapitali koostöös tavapärane ilukirjandusliku perioodikadebüüdi konkurss «Esimene samm». 23. aprillil oodatakse kõiki kirjandushuvilisi raamatu ja roosi päevale.

6. mail on Prima Vista partnerlinna Paide päev. Toimub raamatulaat, raamatuesitlused, näitused, kirjanduskohvikud ja loomeõhtu. Esineb Eesti luuleprõmmu 2022. aasta meister Mari-Liis Müürsepp. Kujutlusvõimet aitavad rikastada Wittensteini tegevusmuuseum, Wabakohvik, Järvamaa keskraamatukogu jt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles