Erakorralise meditsiini osakonda pöördutakse rohkem gripi kui libeduse pärast

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Tartu ülikooli kliinikumi erakorralise meditsiini osakonna uus sissepääs.
Tartu ülikooli kliinikumi erakorralise meditsiini osakonna uus sissepääs. Foto: Sille Annuk

Tartu ülikooli kliinikumi erakorralise meditsiini osakonna (EMO) juht doktor Sander Poks selgitas, et kuigi kolmapäeval on olnud Tartu linnatänavad väga libedad, pöördutakse nende poole praegu kordades rohkem gripi kui kukkumistraumade pärast.

Doktor Poks lisas, et EMO koormust tõstab praegu oluliselt nii grippi, koroonasse kui teistesse ülemiste hingamisteede viirusinfektsioonidesse nakatumine. «Hetkel on kolmandik EMOst osakondadesse hospitaliseeritutest patsientidest kas gripi või koroonaviirusesse nakatunud.»

Poks selgitas, et kui mõni nädal tagasi pöördus EMOsse ööpäevas keskmiselt 5–10 nakkustunnustega patsienti, siis praegu kõigub selliste pöördumiste arv vahemikus 15–25.

«Nendest patsientidest umbes kolmandik vajavad hospitaliseerimist. Selle tõttu on haiglas puudus ka vabadest voodikohtadest,» lisas kliinikumi erakorralise meditsiini osakonna juht.

Pea kõik patsiendid, kes vajavad gripi või koroonaviiruse tõttu hospitaliseerimist, on kas vaktsineerimata või koroonaviiruse puhul lõpetamata vaktsineerimiskuuriga.

«Minu soovitus oleks ülemiste hingamisteede infektsioonide korral EMOsse pöörduda sellisel juhul, kui esineb tõsine üldseisundi häire – tugev hingamisraskus, väga tugev nõrkus või uimasus või muu sarnane olukord, kus inimene ei tule enam ise kodus toime. Muudel juhtudel piisab palaviku alandamisest, käsimüügist Paratsetamool ja Ibuprofeen, vedeliku tarbimisest ja puhkamisest,» õpetas Poks.

Kui on kahtlus, kas pöörduda EMOsse või mitte, saab nõu perearsti nõuandetelefonilt 1220.

Eelnimetatud haigustesse nakatumise korral tuleb end isoleerida, eriti ettevaatlik tuleb olla pühade ajal eakate sugulaste külastamisega, kel on haiguse raskeks kuluks kõrge risk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles