Tõnis Arjus: Südalinna kultuurikeskuse peen linnageograafia

Tõnis Arjus
, Tartu linnaarhitekt
Copy
Tõnis Arjus
Tõnis Arjus Foto: Erakogu

Esmaspäevases lehes ilmunud lugupeetud Toomas Kiho emotsionaalne arvamusavaldus vajab selgitust. Eelkõige seetõttu, et kõik väärtused, mida kirjutaja loetles, on olulised väärtused Tartu kesklinna tuleviku kujunemisel ja südalinna kultuurikeskuse kavandamisel.

Tartu südalinna kultuurikeskuse kujunemine on pikaaegne ja jätkuv protsess, mis on võimaldanud kuulata, arvata, vaielda ja eestvedajatel tänu sellele pidevalt ka lähteülesannet täiendada. Kultuurikeskuse asukoha teema on olnud emotsionaalselt niivõrd laetud, nii praeguses ruumilises olukorras kui ka ajalukku vaadates. Kõik need erinevad kihid on mitmeaastases protsessis saanud täiendusi mitmekülgsetest debattidest ja erialaekspertide analüüsidest. On valminud muinsuskaitse eritingimused (leiab ka linna kodulehelt) ja arheoloogiliste eeluuringute jaoks eksperdihinnang Tartu kesk- ja varauusaegsete linnakindlustiste arheoloogiliste elementide kohta. Muinsuskaitse eritingimused on kirjas ka detailplaneeringu lähteülesandes, mis on kõigile avalik. Ajalugu moodustab olulise osa võistlusülesandest, mis selgitab ka kaugematele osalejatele piirkonna tausta ja kujunemislugu.

Alusuuringute protsess jätkub 2023. aastal, kui tulevad arheoloogilised eeluuringud. Seega Toomas Kiho eksib, väites, et kõik kultuurilised ja geograafilised kihistused on kultuurikeskuse kujunemise lähtetingimustes käsitlemata. Võib aru saada, millest selline ekslik arusaam võib kujuneda: materjale on väga palju ja kõigis neis orienteerumine on ajamahukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles