VIDEO ja GALERII ⟩ Kesklinna kooli koorid ja ansamblid andsid Jaani kirikus kontserdi, saal oli rahvast puupüsti täis

Copy

Teisipäeva ennelõunal sai Tartu Jaani kirik rahvast nii täis, et lisatoolidest jäi puudu. Publikut jätkus seisma külgvõlvide alla, vahekäikudesse ja päris taha seina äärde. Põhjuseks Tartu kesklinna kooli jõulukontsert, esinejaiks koorid, ansamblid ja solistid ning saatepillideks kuljused, kellad, löökpillid, kitarr, klaver ja orel. Kuulajaiks terve koolipere ning lapsevanemad, sõbrad ja tuttavad.

Jaani kiriku koguduse õpetaja Triin Käpp märkis, et see on tema esimene jõuluteenistus sel aastal ning et ta tunneb suurt rõõmu koos lastega jõuluaega astumisest. Õpetaja luges ette olulised read evangeeliumist ning palve. Aga rääkis sellestki, et võiks ju küsida, kas on nii, et mida enam teadust, seda vähem imesid. Siiski – imede märkamist ja imestamist on samuti võimalik õppida ning imestamisväärseid asju võib leida nii koolitunnis kui ka vahetunnis.

Huvijuht Anne Kulamaa.
Huvijuht Anne Kulamaa. Foto: Margus Ansu

Kesklinna kooli jõulukontserdi kava pani kokku huvijuht Anne Kulamaa, mõeldes jõulusõnumile ja selgeks õpitud lauludele ning jaotades need otsekui nelja ossa: lootus, ootus, mõtisklus ja lõpetus.

Kontserdi esimese pala «Püha öö» esitas eesti keele ja kirjanduse õpetaja Kairi Korde, orelil Jaani kiriku organist Kairi Kuslapuu. Järgnes Märt Hundi lugu «Jälle on saabunud jõulukuu» mudilaskoori esituses. Jätkasid poisteansamblid ja tüdrukuteansamblid ning lugusid ja esinejaid muudkui tuli. Kaunilt kõlas Piret Ripsi loodud «Taas talv on tulnud», sõnad Leelo Tungal.

Muusikaõpetaja Nele Valdru arvutas, et kui mudilaskoor, lastekoor, poisteansamblid ja tüdrukuteansamblid, naiskoor ning solistid kokku liita, võis laval käia üle 70 esineja. Ülesastumisi kokku oli 15.

Kontserdi lõpuosas kõlas traditsionaal «Prantsuse jõululaul» imeilusas a capella esituses ning lauljaiks õpilaste ja õpetajate naiskoor.

Muusikaõpetaja Nele Valdru.
Muusikaõpetaja Nele Valdru. Foto: Margus Ansu

Õpetaja Nele Valdru sõnul hakkasid nad jõulukontserdiks laule õppima novembris, kui kooli aastapäevakontsert selja taha jäi. Põhilise töö tegid ära muusikatundides, ekstra proove võeti ette harva. Küll on aga nende kooli parimad solistid mõne laulukooli või -stuudio liikmed ning loomulikult käib kesklinna koolis hulk selliseid lapsi, kes õpivad ka muusikakoolis.

Õpetaja Nele Valdru püüab ise väga seista selle eest, et koolikontserdeil ei astuks üles ainult mõned üksikud ja hästitreenitud esinejad, vaid et lauljate hulk, kellest koosseise valida, oleks lai. Ka meelitab ta laulma poisse, kuna ise on segakoori dirigent.

Poisid reas.
Poisid reas. Foto: Margus Ansu

«Kui poiste lauluoskust varakult treenida ning neid koorilaulu armastama panna, siis on hiljem ka segakooridesse mehi kuskilt võtta,» ütles ta. Nele Valdru on kammerkoori SoLeMiJo ja TÜ Kliinikumi naiskoori dirigent.

Samas poistele on laule, mis neile päriselt meeldiksid, õpetaja sõnul üsna keeruline leida. Seekord leidis Nele Valdru poisteansambleile parajalt poisilikud lood telelavastusest «Hei, pöialpoisid», mis loodud Ave Kumpase muusikale.

Tartu kesklinna kooli teine muusikaõpetaja on Anne Kivilo, kes samuti kontserdil koore juhatas ja klaveril saatis.

Koolipere, esinejad ja publik - vaevalt mahtusid kirikusaali ära.
Koolipere, esinejad ja publik - vaevalt mahtusid kirikusaali ära. Foto: Margus Ansu

Tartu kesklinna koolis õpib 501 last, jõulukontserdid Jaani kirikus on neil aastatepikkune traditsioon. Vaid läinudjõulune kontsert publiku ees jäi koroonaohu tõttu ära. Mullused esinemisnumbrid salvestati aga videosse, nii et koroonaajastki on kontsert purgis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles