Kristina Tammaru: Kingitus kuuse alla kiirlaenuga?

Tartu Postimees
Copy
Kristina Tammaru
Kristina Tammaru Foto: Erakogu

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA) paneb kõigile südamele, et jõuluaegse ostlemise keskmes ei tasu teha otsuseid liiga kergekäeliselt. Eelkõige puudutab see kingituste ostmise eesmärgil laenu või järelmaksu võtmist. Tarbijakrediidi võtmisel tuleb põhjalikult läbi mõelda, kas laenu on tõesti vaja ning kas hilisem maksekohustuse täitmine on jõukohane.

Pühade aegu on tarbija­krediiti pakkuvate reklaamide osakaal (sotsiaal)meedias, aga ka kaubanduskeskustes kohapeal väga suur. Laenu- ja järelmaksu võimalusi ole keelatud reklaamida, kuid reklaam ei tohi jätta muljet, et tarbija­krediidi võtmine on ilma riskita ja lihtne võimalus lahendada finantsprobleeme. Samuti ei tohi laenureklaam kallutada tarbijaid läbimõtlemata laenuvõtmisele.

Aastate jooksul tehtud uuringud näitavad, et kiirlaenu kergekäeline võtmine on sageli negatiivsete tagajärgedega ja üle poole inimestest kahetseb kiirlaenu võtmist. Uuringud ja vestlused tarbijatega näitavad, et kiirlaenu ja järelmaksu võetakse tihti just reklaami tõttu. Et seda riski maandada, on laenu ja muude tarbijakrediidi reklaamidele seadusega seatud piirangud, mille eesmärk on vältida tarbijate krediiditoodete tarbimisele õhutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles