Pildid ⟩ Soinaste majapõlengus hukkunu mattis kaks nädalat tagasi tütre

Copy

Reede hommikul kella veerand kaheksa ajal said päästjad teate Kambja vallast Soinaste külast, kus põles elumaja.

Väljakutses selgitati, et maja akendest ulatuvad leegid välja ning kuulda on inimese karjumist.

Päästjate saabumise ajaks oli majast välja saanud mees, kelle kiirabi haiglasse viis. Maja alumine korrus põles täisleekides. Päästjateni jõudis info, et majas võib olla veel inimesi ning kustutustöödeks siseneti ruumidesse. Hoones oli palju põlevat rämpsu ja kaltse, mis raskendasid inimeste otsimist. Kustutustööde käigus leiti majast kahe, paraku hukkunud inimese söestunud surnukehad.

Hunnikute viisi riideid

Kõrvalmaja naabri sõnul elasid majas pensioniealine Sirje ja tema täiskasvanud poeg Vahur, kes olid seal kümmekond aastat üürnikud. Nende juurde oli hiljuti kolinud tuttav Kaido. «Sirje mattis ju alles kaks nädalat tagasi krematooriumis tütre, tema elas samuti tolles majas.»

«Veel eile õhtul istus Sirje mul siin laua taga, tütre mobiil käes, mis ei töötanud. Me ei osanud ka aidata. Kui ta ära minema hakkas, ütlesin, et homme õhtul tuled ja vaatame, kas said mobiili korda. Ja täna seda inimest enam pole,» lausus naabriproua.

Tartu päästekomando meeskonnavanema Enn Lepiku sõnul hukkusid tulekahjus mees ja naine. Nende isikuid veel tuvastatakse. 

Kustutustööde käigus tuli päästjatel majast välja tuua hunnikute viisi põlenud riideid. Hulk jäi veel hoonesse alles. Seal elanuil olevat nimelt komme koju tuua tasuta või väikse raha eest saadud rõivaid, neid korra kanda ja siis musta pesu hulka visata. Kuna riideid nad suurt ei pesnud, hakkasid asjad kogunema, teadis naaber.

Muidu oli pereema ettevõtlik inimene, laulis kooris, millega käidi ka palju esinemas. Poeg Vahur töötas Tarmekos. Millega nende juures elav Kaido tegeles, ei osanud proua öelda.

Ennegi põlenud

Samas majas on põlenguid ette tulnud varemgi. Päästeameti andmetel põles 2019. aasta oktoobris sama maja trepialune, kust tuli levis koridori ja ühte ärklikorruse elutuppa. Mööduja aitas tol korral enne päästjate saabumist hoonest välja neli inimest, kellest ühe toimetas politsei kainenema. 2021. aasta aprillis hävis põlengus maja kõrval olev kuur, kus oli vana Moskvitš ja hulk prahti ning prügi. Mõlema põlengu põhjus oli hooletu ümberkäimine lahtise tulega.

Lepik ütles, et tänasest tulest jäi puutumata paar tuba. «Ja kuna katus on peal, siis tegelikult elavad teatud tüüpi inimesed sellises majas väga eduliselt edasi. Herne tänaval käisime ka nii kaua, kuni härra lõpuks ära suri.»

Majaelanikke on käidud tuleohutuse teemal nõustamas. Elanikke nõustamas käinud päästjad märkisid, et tuleohutusest ei hoolitud, majas oli palju rämpsu ja märke ohtrast sigarettide ning alkoholitarbimisest.

«Päästjad leidsid eest masendava vaatepildi,» rääkis Lõuna päästekeskuse ennetusbüroo juhataja Arvi Uustalu. «Ruumidesse oli kuhjatud palju prügi ja kaltse ning näha oli märke ohtrast suitsetamisest ning alkoholi tarvitamisest. Päästjad paigaldasid majja suitsuanduri, lootes, et see aitab elusid säästa. Täna öösel ruumidest suitsuanduri jälgi ei leitud.

Tõrvandi vabatahtliku päästekomando eestvedaja Toomas Arumägi selgitas, et Tõrvandi vabatahtlikud päästjad ja valla sotsiaaltöötajad hoidsid maja ja selle elanikke tähelepanu all ning seal käidi aeg-ajalt olukorda kontrollimas, et võimalikku tuleohtu ennetada. «Vaatamata pakutud abile ei suutnud elanikud kahjuks oma eluviise muuta,» ütles Tõrvandi vabatahtliku päästekomando eestvedaja Toomas Arumägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles