Uuringud kinnitavad: eakatel tuleb regulaarselt hinnata ravimite kasutamist

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Tänavuste stipendiumite pidulik kätteandmine toimus täna, 15. detsembril Tartus.
Tänavuste stipendiumite pidulik kätteandmine toimus täna, 15. detsembril Tartus. Foto: Kerli Kaal

Ravimite kasutamist üle 65-aastastel patsientidel käsitlenud uuringust selgub, et üle poole tuvastatud ravimite koos- ja kõrvaltoimetest olid seotud kõrge riskiga potentsiaalselt sobimatute ravimite kasutamisega. Eakate ja teiste elanikkonnarühmade ravimialast nõustamist apteegis toetavad apteekri töölauale integreeritud erinevad otsustustoed.

Benu apteek ja Eesti akadeemilise farmaatsia selts annavad igal aastal välja sotsiaalfarmaatsia või sellega seotud valdkonna uurimistöö stipendiumi. Tänavu otsustas komisjon stipendiumi välja anda kahele üliõpilasele: Julia Suškevitšile uurimistöö «Kõrge riskiga potentsiaalselt sobimatute ravimite kasutamise hindamine eakatel polüfarmakoteraapiaga patsientidel» (juhendajad nooremlektor V. Bobrova ja kaasprof. D. Volmer) eest ja Triinu Margensile uurimistöö «Apteegis kasutusel olevad ravimialase nõustamise otsustustuge pakkuvad lahendused» (juhendaja nooremlektor K. Sepp) eest.

Proviisoriõppe 5. kursuse üliõpilase Julia Suškevitši uurimistöö keskendus kõrge riskiga potentsiaalselt sobimatute ravimite (PIM) uurimisele viit ja enamat ravimit samal ajal kasutavatel patsientidel. Potentsiaalselt sobimatu on ravim, mille kasutamise aega või annust tuleb teatud patsientidel jälgida või kasutamisest loobuda suurenenud riski tõttu nende tervisele. Kirjeldatud uuringus oli kõige sagedamini patsientidele määratud kõrge riskiga PIM-ravimite grupp mittesteroidsed põletikuvastased ained (nt ibuprofeen, naprokseen).

Teine stipendiumi pälvinud töö uuris, kui sageli Eesti üldapteekides töötavad proviisorid ja farmatseudid kasutavad erinevaid elektroonilisi otsustustugesid ravimialase nõustamise pakkumisel ning kuidas toetada apteekrite e-lahenduste kasutuselevõttu apteegiteenuse osutamisel. Töö autori, Tartu ülikooli proviisoriõppe üliõpilase Triinu Margensi sõnul näitasid uuringu tulemused, et kui otsustustuge pakkuvad lahendused on integreeritud apteekri töölauale, siis kasutatakse neid ka enam.

Samuti peetakse oluliseks kvaliteetse ja patsiendikeske teenuse pakkumisel e-konsultatsiooni ja otsesuhtluskanaleid ravimite väljakirjutajatega. Hetkel on aga võimalik apteekril teiste tervishoiutöötajatega ühendust võtta telefoni või e-posti teel, kuid see ei ole ajakohane suhtlusvorm kummalegi poolele. Olukorras, kus ravimite kasutamine kasvab ning eakad kasutavad sageli potentsiaalselt sobimatuid ravimeid, on oluline parandada tervishoiutöötajate omavahelist infovahetust.

Stipendiumite üleandmisel leidis äramärkimist ka stipendiumikandidaat Marite Ainso uurimistöö «Diabeediravimite kasutamine Eesti eakatel patsientidel» (juhendaja nooremlektor V. Bobrova ja kaasprof. D. Volmer).

Eesti akadeemilise farmaatsia selts ja Benu apteek on sotsiaalfarmaatsia valdkonna uurimis- ja teadustööde rahastamiseks mõeldud stipendiume välja andnud juba seitsmel õppeaastal, et tõhustada ülikooli ja erasektori koostööd ja tuua rohkem noori farmaatsiat õppima. Fondist saavad uurimistööde stipendiume taotleda TÜ proviisoriõppe üliõpilased ning teadustöö fondist nii üliõpilased kui ka õppejõud. Stipendiumifondi suurus on 4250 eurot õppeaastas.

Tänavuste stipendiumite pidulik kätteandmine toimus täna, 15. detsembril Tartus.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles