Opositsioon nõuab «väärilist» palka ja turvalisuskulusid

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Raekojast juhitud Tartu häbiplekk on opositsiooni meelest ebaväärikalt madalad töötasud – kuuesajal linnapalgalisel alla 1000 euro kuus.
Raekojast juhitud Tartu häbiplekk on opositsiooni meelest ebaväärikalt madalad töötasud – kuuesajal linnapalgalisel alla 1000 euro kuus. Foto: Kristjan Teedema

Tartu 274 miljoni euro suurune eelarve sai teise lugemise eel parandusettepanekud erakonnalt Eesti 200, kes rõhutas linna asutustele 1000-eurose alampalga sisse seadmist, mis nõuaks linnaeelarvelt 1,8 miljonit eurot, ja EKRE-lt, kelle põhirõhk oli elanike turvalisuse suurendamisel.

Eesti 200 fraktsiooni juht Kristina Kallas kordas varasemat seisukohta, et Tartule pole vääriline, et linnas on ligi 600 töötajat, kes töötades kaheksa tundi päevas ja nelikümmend tundi nädalas, saavad alla 1000 euro palka, ning Tartu linn ei tohiks olla palgavaesuse näide Eestis.

Erakond soovis ka kõrgharidusega kultuuritöötajate palgamiinimumiks 1600 eurot. Veel on neil ettepanek Raja 31a krundi detailplaneeringu tühistamisest tingitud kompensatsiooni planeerimine linna eelarvesse ja Hipodroomi 4 kinnistu linnale omandamine tervikuna.

Samas on erakonnal Eesti 200 ettepanek kärpida laululava ja koolide investeeringuid.

EKRE soovib raha varjendi projekteerimiseks, keldrist varjendi kujundamise õppevideo valmistamiseks, õpilaste metsas ellujäämise kursusteks ja isamaalise kasvatuse lastelaagriteks.

Mõlema erakonna soovide nimekiri oli pikemgi. EKRE näiteks soovib ka linnaajaloo paremat uurimist ning on alustanud väljaselgitamist, mis maksaks rootsiaegse Tartu maketi koopia tegemine Rootsi armeemuuseumis asuva originaali järgi.

Keskerakond ei kasutanud aga oma võimalust esitada esmaspäeva lõunaks eelarve eelnõu täiendamiseks parandusettepanekuid ning lubas oma suhtumist väljendada hääletamisel.

Tartu makett aastast 1686 Rootsi armeemuuseumi hoidlas, EKRE sooviks sellest Tartusse koopiat.
Tartu makett aastast 1686 Rootsi armeemuuseumi hoidlas, EKRE sooviks sellest Tartusse koopiat. Foto: Arvi Tragel
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles