Verekeskus vajab doonorite abi, kõige napimad on A-positiivse ja B-negatiivse veregrupi varud

Copy
Doonorite abi on praegu väga oodatud.
Doonorite abi on praegu väga oodatud. Foto: TÜ Kliinikumi foto

Tartu ülikooli kliinikumi verekeskus vajab verevarude täiendamisel doonorite abi. 13. detsembril on kõige kriitilisem seis A-positiivse ja B-negatiivse veregrupi varudega.

Verekeskuse direktor Helve König.
Verekeskuse direktor Helve König. Foto: Margus Ansu

Kliinikumi verekeskuse juhi Helve Königi sõnul on verevarude vähenemine põhjustatud talviste ilmaolude tõttu sagenenud õnnetustest ning viirushaiguste levikust.

«Lumised ja libedad ilmaolud toovad iga päev kaasa õnnetusi, mille tagajärjel on vaja teha haiglaravil viibivatele patsientidele vereülekandeid,» selgitas ta. «Samas on ägedate viirushaiguste leviku tõttu doonoreid märgatavalt vähem.»

Haiglaravil on praegu palju A-positiivse ja B-negatiivse veregrupiga patsiente, kelle aitamiseks verd napib. Ka 0- ja B-positiivse doonorvere varud on väga väiksed.

Verekeskus on tänulik kõikidele doonoreile, kellel on aitamine veres ning kes külastavad keskust regulaarselt. «Lisaks neile ootame iga päev uusi doonoreid, kes saavad päästa elusid,» ütles verekeskuse juht Helve König.

Vereloovutajad, tulge!

TÜKi verekeskus ootab doonoreid esmaspäevast kolmapäevani kella 8st kuni 17ni. Neljapäeval kella 8st kuni 18-ni ning reedel kella 8st kuni 15.30ni.

Kliinikumi verekeskus asub L. Puusepa 8 hoones, verekeskusesse pääseb N. Lunini põiktänava poolsest ehk pargipoolsest uksest.

Doonoriks sobib terve, puhanud, söönud ning vähemalt 50 kilogrammi kaaluv inimene vanuses 18 kuni 65 eluaastat.

Vahe kahe vereloovutuse vahel peaks olema vähemalt 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Foto: Kermo Benrot

Allikas: TÜ kliinikum

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles