Mitu kooli tegi tormi tõttu e-õppe päeva

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Tormine esmaspäeva hommik Tartus.
Tormine esmaspäeva hommik Tartus. Foto: Kristjan Teedema

Tormise hommiku eel otsustasid nii mõnedki koolid teha e-õppepäeva. Lasteaiad on enamasti lahti, kuid lapsi on sealgi tavapärasest vähem.

Kastre vallavanem Priit Lomp sõnas, et vald koolidele ja lasteaedadele tänaseks suuniseid ei andnud, asutused tegid oma otsused ise.

Vallajuht vahendas, et Melliste kool andis e-kooli vahendusel teada tänasest e-õppe päevast, Võnnu keskkool andis eile teada oma kooliperele, et neile, kes tulevad koolimajja, korraldatakse tavaõpe kohapeal, koju jäänud lapsed saavad oma õppetöö e-koolist. Sillaotsa koolis õppetöö toimub, koju jäänud lapsed saavad osaleda videosilla vahendusel.

Vallavanem märkis, et lapsi on koolides ja lasteaedades vähem ning see annab tunnistust, et nii päästeameti kui ka valla eilne üleskutse teha võimaluse korral tööd kodukontoris on lähipäevil paljude inimeste praktika. «Ka ametiasutuse töö korraldasime täna nii, et umbes kolmandik inimesi, kel tööülesanded võimaldavad, on kodukontoris,» vahendas Lomp.

Kastre vallavanem lisas, et esmaspäeva hommikul olid suuremad riigiteed valdavalt läbitavad, kõrvalmaanteedel oli mõnes kohas takistusi. «Kohalike teede ja erateede lumetõrje toimib, kuid on veel hulk kohti, kuhu traktorid ei olnud tööpäeva alguseks jõudnud. Ka üks koolibuss oli varahommikul juba riigiteel kinni jäänud. On üksikuid kõnesid, mis annab kinnitust, et väga hull esmaspäeva hommikul olukord siiski veel ei olnud ja inimesed on püsinud kodus,» vahendas Kastre vallavanem.

Tartu vallas on täna koduõppe päev Laeva, Maarja-Magdaleena ja Tabivere koolis. Kõrveküla ja Lähte kool ning spordikool on avatud täna kella 14ni.

Vallavanem Jarno Laur vahendas, et kõikidele kooli tulnud lastele tagatakse võimalus õppida ning ka koolis süüa saada. 

Tuisu tõttu on Tartu vallas  Äksi alevikus liiklusele suletud Kõrtsi ja Põllu tänav. «Neil tänavatel elanikke ei ela ning ühistransporti ei kulge,» vahendas vallavanem Jarno Laur.

Tema andmeil vallas muud teenused ja ühendused kella poole 12 ajal ennelõunal toimisid.

Nõo vallavanem Maano Koemets sõnas, et esmaspäeval oli Nõo valla väiksematel teedel liiklemine keerukas. «Kus on kooliliinid, seal lükkame teed arvestades bussi aega, püüame tagada kõigi inimeste kojusaamise peale tööd mõistliku aja jooksul,» vahendas Koemets.

Ta lisas, et koolides ja lasteaedades ei ole lumetuisu tõttu töökorraldust muudetud. «Pigem on puudujate puhul probleemiks viirushaigused,» lisas Nõo vallavanem.

Ka Peipsiääre vallas möödus hommik liikluses suures osas valutult. Abivallavanem Peeter Kiuru selgitas, et kõik neli valla koolibussi olid täna töös ja said oma ringid tehtud eriliste sekeldusteta. Erandiks oli vaid Vara piirkonna buss, mis jäi riigimaanteel lume sisse kinni.

Lapsi oli täna hommikul Peipsiääre koolides ja lasteaedades vähe. Alatskivi koolis oli 176 õpilasest kohal 68 õpilast, lasteaias oli 85 lapsest kohal 35 last. Palal koolis 98 õpilasest kohal 30 õpilast, lasteaias 51 lapsest oli kohal 7 last.

Kiuru lisas, et teistes valla koolides ja lasteaedades on sama seis, ehk kohal on alla poole lastest. Samas sõnas Kiuru, et väga palju puudumisi on seoses haigestumisega. «Võtsime vallavanemaga vastu otsuse, et homme on koolid e-õppel, lasteaiad jäävad avatuks,» sõnas Kiuru.

Elva valla koolid ja lasteaiad üldiselt ei teavitanud, et esmaspäevaste ilmastikuolude tõttu oleks töö- ja õppepäeva korralduse osas midagi teisiti, kuid õpetajad olid lapsevanematega suhtluses, et nad hindaksid oma lapse koolitee turvalisust tänastes tingimustes ning teeksid otsuse kooli tulemise mõistlikkuse kohta. Elva valla kommunikatsiooijuht Eliise-Berta Tarto vahendas, et ettevaatlikkusest koju jäämisi oli, kuid konkreetselt tee- või ilmastikuolude tõttu hilinemisi või mitte tulemisi oli üksikuid. Loobuti ka mõningatest tänaseks planeeritud väljasõitudest.

Tarto selgitas, et esmaspäevase heitliku ilmaga tulid Ellva valla teede talihoolduse töövõtjad päeva esimeses pools toime. «Püüame hajutada ressursse nii, et tagada lumetõrje õhtusteks ja hommikusteks aegadeks, et inimesed pääseksid kindlasti kodust liikuma ja hiljem ka koju tagasi. Raskete ilmaolude kestmisel võivad muidugi loodusjõud ajutiselt ülekaalu saavutada ning kõikidel teedel seisundinõuete tagamine pole garanteeritud, kuid loodame siiski, et see stsenaarium ei realiseeru – töövõtjad töötavad jätkuvalt täies mehitatuses,» vahendas Elva valla kommunikatsioonjuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles