Tartus esitletakse Lembitu Kuuse elulooraamatut

Kristofer Seema
, Tartu Postimehe spordireporter
Copy
Lembitu Kuuse raamatu esitlus Tallinnas. Pildil Heli Kuuse.
Lembitu Kuuse raamatu esitlus Tallinnas. Pildil Heli Kuuse. Foto: Postimees/Scanpix Baltics

Legendaarse spordiajakirjaniku Lembitu Kuuse elulooraamatu «Lembitu Kuuse kuld» Tartu esitlus toimub Tasku Rahva Raamatus 12. detsembril kell 18.00.

Raamatu eestvedaja on Lembitu Kuuse lesk Heli Kuuse. Raamatut oma abikaasa kohta räägitud mälestustest soovis ta koostada juba pärast telelegendi lahkumist 2017. aastal, kuid õigete inimeste leidmine võttis oma aja.

«Idee tekkis peale tema lahkumist. Olin arvamusel, et tema nimi vääriks rohkem, kui ainult ERRi arhiivis olevad spordisaated. Ta elus oli nii palju huvitavaid ja värvikaid inimesi, kes oskavad temast oma loo rääkida,» rääkis Heli Kuuse.

Kuuse otsis kolm aastat, kes võiks raamatu kirjutada, kuni jõudis Ivo Parbuseni. Seejärel võttis ta ette abikaasa telefoniraamatu ning helistas 95 inimesele, kellest 72 mälestused värskelt ilmunud raamatusse jõudsid.

«Kolm aastat otsisin kirjutajat kuni jõudsin Ivo Parbuseni. Ivo kirjutas ka kaks aastat seda raamatut. Kaua tehtud kaunikene võib öelda. Alguses soovisin teha tema nimelise fondi, aga selleni ei jõutud. Nüüd lähebki raamatust saadud tulu fondi. Mingis mõttes saime nagu kaks ühes tehtud,» kirjeldas lesk.

Mingeid juhiseid inimestele, kes Kuusest lugusid rääkisid, ei antud. Seda said nad teha endale sobivas vormis ja teemal.

«Palusin, et lood tuleksid täpselt sellised, et neid oleks rõõm lugeda. Samas soovisin, et oleks olemas ka Lembitu teine pool. Peale selle, et ta oli väga nõudlik enda suhtes, oli ta nõudlik ka teiste suhtes ja kui teised hakkama ei saanud, siis käratas ta nende peale ka ikka vahel,» tunnistas Kuuse. «Me tahtsin, et ei jääks muljet, et ta oli mingi päikesepoiss. Siiski see paha tuju läks tal alati kiiresti mööda.»

Raamatu esitlusele on oodata mitmeid tuntud nägusid, kes Lembitut hästi teadsid.

«Ees ootab väike tutvustus. Kohale tuleb raamatu autor Ivo Parbus. Lisaks on seal ka kaks meenutajat Mati Alaver ja Aivo Pärn. Siis räägin ma ise ja Lembitu lapsi esindab Leo Kuuse,» sõnas Kuuse.

Raamatust saadud tulu läheb Lembitu Kuuse nimelisse fondi, millega soovitakse toetada tulevasi spordikommentaatoreid.

«Lembitu Kuuse kuld»

Kuuskümmend seitse lugu sisaldavad lähedaste, sõprade, töökaaslaste, spordikuulsuste ja spordiga seotud inimeste mälestusi väljapaistvast spordireporterist, kellest sai legend juba eluajal. Lugudest moodustub tervikpilt kuldaväärt mehest, kelle edastatud emotsioonid kasvatasid üles terve põlvkonna spordisõpru. Seni avaldamata elulooliste seikade ning lustakate meenutuste kõrval, leiab raamatust arutlusi Eesti spordi eilsest ning tänasest päevast.

Raamatu leheküljed on laetud ehedatest tunnetest ning inimlikku suurust avavatest mõtetest, mis veenavad aususe ja vahetu siirusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles