Galerii Liivimaa pealinna lossihoone jõudis sarikapeoni

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy

Põltsamaa lossihoovi kõige massiivsema ehitise kallal ehk Põltsamaa lossi konvendihoones käivad taastamistööd. Reedel jõudis ehitusjärg sarikapeoni.

Põltsamaal, mis aastasadu tagasi oli Liivimaa pealinn, arendab sealset lossi vallale kuuluv osaühing Põltsamaa Vallavara. Selle juhatuse liige Lembit Paal sõnas, et tööde edenemine Põltsamaa lossihoovi hoonete kallal liigub väga jõudsalt. «Alles võtsime pärja maha väravahoone sarikatelt, nüüd on käes konvendihoone sarikapidu,» sõnas Paal. 

Põltsamaa vallavara juhatuse liige Egle Oja sõnas, et on tihti kuulnud Põltsamaa muuseumikülastajatelt, et kas nende silmad taastatud lossi näevad. «Konvendihoonele katuse peale panemisega on suur algus lossi taastamiseks tehtud,» sõnas Oja.

Mõlmad Põltsamaa vallavara juhatuse liikmed kiitsid tööbrigaadi, mille moodustavad ainult Ukraina mehed.

Konvendihoone ehitaja Tarrest LT OÜ projektijuht Uku Villems sõnas, et kõige keerukamaks teeb konvendihoone ehituse see, et töö käib kõrgustes. «Segu tuli käsitsi üles vedada, hoone mastaap on suur ja müürid on väga massiivsed,» sõnas Villems.

Objektijuht Indrek Pärn kiitis brigaadi. «Tegu on tublide Ukraina meestega, kellega on meil pikk koostöö. Nad olid juba enne sõda siin, praegu ongi neil väga keeruline, pole võimalik kodumaale naasta,» sõnas Pärn. 

Nii Villems kui ka Pärn sõnasid, et tööd jagub konvendihoone kallal veel paar kuud. Siis saab hoonele katus peale. Samas sõnasid mehed, et pidevalt juurde sadav lumi segab tööd juba omajagu, seega hoone valmimine sõltub suuresti sellest, mida teeb ilm.

Sarikapeo pidulikku napsi ja ampsu pakuti Põltsamaa lossihoovis vastvalminud väravahoones, kus osa ekspositsioonist on juba paigas. Nii väravahoone kui ka renoveeritud konvendihoone avatakse külastajatele 2023. aasta kevadel.

Konvendihoone konserveerimine ja katuse ehitus läheb maksma ligi 1,25 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks. Ehitus on osa suurinvesteeringust, millega rekonstrueeriti ka ajalooline väravahoone, kuhu rajatakse ekspositsioon. Projekti kogumaksumus koos katusetöödega on ligi 3,1 miljonit eurot, millest umbes 2,5 miljonit eurot moodustab Euroopa regionaalarengu fondi toetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles