Ave Kutman: Suhtlusmeedia – sõltuvuse läte või tänapäeva normaalsus?

, Tartu tervishoiukõrgkooli õppejõud
Copy
Ave Kutman
Ave Kutman Foto: Pildipesa

Tiktok, Face­book, Instagram, Youtube – on raske leida inimest, kes poleks vähemalt ühte neist sõnadest kuulnud. Need, aga ka paljud teised sarnased omataoliste seas, on üle maailma levinud ja enim kasutatavad sotsiaalmeedia platvormid. Sotsiaalmeedia liigse kasutamisega seoses on aga hakatud üha enam rääkima sellest sõltuvusse jäämisest, nimetades seda nutisõltuvuseks. Pidev nutiseadmete kasutamine ei pruugi olla veel sõltuvus, kuid loob selle tekkeks soodsad tingimused.

Üle maailma on sotsiaalmeedia kasutamine tõusuteel. Võrreldes 2020. aastaga oli aastaks 2021 sotsiaalmeedia kasutajate arv suurenenud rohkem kui 400 miljoni võrra (+9,9 protsenti). 2021. aasta oktoobri seisuga oli sotsiaalmeedia kasutajaid 4,55 miljardit.

Et sotsiaalmeediast saaks sõltuvus, võivad tekkepõhjused olla väga erinevad. Nendeks võivad olla nii füüsilised, vaimsed kui ka emotsionaalsed tegurid. Näiteks peab kliiniline psühholoog ja Tartu ülikooli õppejõud Kariina Laas nutisõltuvuse üheks tekkemehhanismiks inimeste soovi kogeda naudingut. Aju reageerib nutiseadmes nähtule ja kogetule tugevamalt kui näiteks raamatu lugemisele või teleri vaatamisele, vallandades seal dopamiini. Seetõttu tunnetab aju sotsiaalmeedia kasutamist kui rahuldust pakkuvat tegevust, mida peab kordama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles