Sõltumatu Tantsu Lava tahab suurendada nüüdistantsu tähtsust ka pealinnast väljaspool

Tartu Postimees
Copy
Tartu Uues Teatris etendub Zuga ühendatud tantsijate «Suur teadmatus». Zuga kompanii on Eesti üks pikaajalisemalt tegutsenud tantsuloome kooslus.
Tartu Uues Teatris etendub Zuga ühendatud tantsijate «Suur teadmatus». Zuga kompanii on Eesti üks pikaajalisemalt tegutsenud tantsuloome kooslus. Foto: Alan Proosa

13. ja 14. detsembril etenduvad Tartu Uues Teatris Sõltumatu Tantsu Lava külalisetendused «Suur teadmatus» ja «Singulaarsus». 

«Kuna nüüdistants Eestis on Tallinna-keskne, siis soovime külastustega suurendada nüüdistantsu tähendust ja osakaalu ka Lõuna-Eestis,» ütles Sõltumatu Tantsu Lava juht Triinu Aron. Etendustele järgnevad vestlused koreograafidega, et aidata publikul paremini mõista nüüdistantsu keelt laval, lisas Aron.

13. detsembril kell 19 etendub Tartu Uues Teatris Zuga ühendatud tantsijate «Suur teadmatus» – füüsiline mõtisklus lahtilaskmisest, ärasaatmisest ja rituaalidest, mis puhastavad ning valmistavad ette kohtumist uue ruumi ja maailmaga. 

Zuga kompanii on Eesti üks pikemat aega tegutsenud tantsuloome kooslus. Tantsulavastuse lavastajad, koreograafid ja etendajad on Kärt Tõnisson, Helen Reitsnik, Ajjar Ausma, Tiina Mölder ja Päär Pärenson, kunstnik Keili Retter, valguskunstnik Oliver Kulpsoo, helilooja Lauri-Dag Tüür ja dramaturg Andri Luup.

14. detsembril kell 19 saab vaadata tantsulavastust «Singulaarsus», see on Eesti ühe staažikaima nüüdistantsija ja koreograafi Külli Roosna soolo. Teda toetavad heli, valguse ja videoga tema loomekaaslane, Norra kunstnik Kenneth Flak ja Taani helilooja Mads Kjeldgaard.

Külli Roosna sõnul oli teose ideeliseks lähtepunktiks meie isiklike kogemuste ainulaadsus ja ligipääsmatus. Oma soologa soovib ta individuaalse läbielamise publikule lähemale tuua.

«Singulaarsuse» koreograafia on loonud Külli Roosna ja Kenneth Flak, muusika autor on Mads Kjeldgaard, interaktiivse videokujunduse autorid Thomas Jourdan ja Kenneth Flak, valguskujundajaks samuti Flak koos Rommi Ruttasega, kostüümikunstnik Ursula Goldstein.

Sõltumatu Tantsu Lava (STL) on tantsukunsti etendus- ja arenduskeskus. STL-i visiooniks on keskenduda nüüdisaegsele tantsukunstile selle erinevates väljenduslaadides. Lisaks etendustele toimuvad STL-is liikumise töötoad, loomingulised residentuurid, loengud, tantsumaraton, nüüdistantsu uute tulijate sari Premiere, kunstnike lühivormide õhtu Greenfield ja Balti Tantsu Platvorm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles