Raadi uuest koolist saab puitarhitektuuri pärl

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Raadi arhitektuurikonkursi võidutöö «Kogukond katuste all».
Raadi arhitektuurikonkursi võidutöö «Kogukond katuste all». Foto: Eesti Arhitektide Liit

Tartu vallavalitsuse ja Eesti arhitektide liidu koostöös korraldatud Raadi uue haridus- ja kogukonnakeskuse arhitektuurivõistluse võitis ideekavand «Kogukond katuste all», mille autorid on Rubén Tomas Verde, Carmen Lee, Eero Lundén, Sander Aas ja Nitika Srivatava arhitektuuribüroodest Arhitekt11 ja Lundén Architecture. Sama töö pälvis ka rahva lemmiku tiitli.

Žürii leidis, et võidulahendus jälgib kõige paremini vastutustundliku maakasutuse ja hoonestuse kompaktsuse põhimõtteid ning sellel on väga hea potentsiaal, et säiliksid ja võimenduksid maa-ala loodusväärtused ning toetataks elurikkust.

«Võidutöös on kõik paigas: hea asendiplaaniline lahendus, hoonete kompleksi terviklikkus, arhitektuuri ja maastikuarhitektuuri kõrge kvaliteet.» rääkis vallaarhitekt Egle Nõmmoja. «Autorid on hästi tunnetanud koha konteksti ja võidutööl on suur potentsiaal kasvada kogukonna keskuseks.»

Haridus- ja kogukonnakeskuse hoonete kompleks on kavandatud krundi põhjapoolsele osale Keskuse tee äärde. Lõunapoolne osa, mis piirneb eramajadega, on jäetud loodusele ning mängu- ja puhkealale. Selline paiknemine muudab Keskuse tee Raadi alevi peatänavaks ning rohealadest saab esinduslik, tihedalt kõrghaljastatud ja hoolikalt tsoneeritud park.

Raadi haridus- ja kogukonnakeskuse arhitektuurikonkursi võidutöö «Kogukond katuste all»
Raadi haridus- ja kogukonnakeskuse arhitektuurikonkursi võidutöö «Kogukond katuste all» Foto: Tartu vallavalitsus

Maastikulahenduses tõi žürii esile kraavide kasutuse ideed, mis aitab kuivendada liigniisked alad ning loob võimalusi erisugusteks looduslikeks kooslusteks, näiteks metsane ala, niit, märgala, aiandus ja puuviljaaed. Maastiku mitmekülgsust toetab ka läbimõeldud jalgteede võrgustik.

«Hoone arhitektuuris ja sisearhitektuuris mängib suurt rolli ajastu vaimus puitmaterjali kasutus. Ambitsioonikas ja atraktiivne puithoone on tulevikus suunanäitajaks mitte ainult kohalikul, vaid ka riiklikul tasandil – eeldan, et sellest saab kindlasti puitarhitektuuri etalon, mis kujundab uusi teadmisi ja oskusi tänapäevase puitarhitektuuri valdkonnas,» kommenteeris žürii liige, arhitekt Urmo Mets.

Kooli ruumilahendus loob hea, mugava ja inspireeriva õpikeskkonna. Kuna hoonestus on planeeritud moodulitena, võimaldab see ruumistruktuuri kohandamist aja jooksul  kasutajate muutuvatele vajaduste järgi. Ruumilahendus on paindlik ja lubab eri otstarbega ruumide rist- ja ühiskasutust. Ümbritsev maastik pikendab ja täiendab selgelt õpikeskkonda – väliruum on õpperuumidega otseselt seotud.

Žürii hinnangul toob võidutöö lahendus piirkonda juurde ka täiesti omaette toimiva kvaliteetse avaliku ruumi ja parandab oluliselt piirkonna elukvaliteeti. Töö tugevus külg on ka paindlikkus ehitusetappide planeerimisel, mis võimaldab terviklikku ja ilusat välisilmet igas ehitusetapis.

2. koha pälvis ideekavand „Juured“ – autor Karlis Lauders meeskonnaga (Lauder Architects ja Weidenberg), 3. koht läks ideekavandile „Uus-Raadi“ – autorid Peeter Pere, Eva Kedelauk, Kirke Päss ja Laura Pint (Peeter Pere Arhitektid).

Esimeses etapis teostatav uus kuue paralleelklassiga põhikooli on võimalik tulevikus kasvatada kuni üheksa paralleeliga põhikooliks. Kool on planeeritud ligi 1950 õpilasele, hiljem lisanduv 12-rühmaline lasteaed on mõeldud 264 lapsele. Tulevase Raadi haridus- ja kogukonnakeskuse aadress on Keskuse tee 11, Raadi alevik. Umbes kilomeetri kaugusele jäävad endine Raadi lennuväli, Raadi mõisa kompleks ja Eesti Rahva Muuseum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles