Leedlambid vahetavad vanad tänavavalgustid välja (1)

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Tänavavalgustus Veski tänaval.
Tänavavalgustus Veski tänaval. Foto: Sille Annuk

Tartu vahetab tänavavalgustuses ajakohaste leedvalgustite vastu välja üle 7000 vananenud kõrgrõhu-naatriumvalgusti. Järgmise aasta lõpuks valgustavad enamikku Tartu linna tänavatest leedvalgustid.

«Tänavavalgustuse ulatusliku uuendamisega vähendame elektrienergia kulusid ning parandame valgustuse kvaliteeti,» ütles Tartu abilinnapea Raimond Tamm. Kui praeguseks on Tartu tänavavalgustitest ligikaudu kolmandik leedvalgustid, siis järgmise aasta lõpuks on nende osakaal juba ligikaudu 90%. Abilinnapea sõnul on tänavavalgustuse rekonstrueerimisel positiivne mõju elukeskkonnale laiemalt, sest valgustus on otseselt seotud ka tervise, turvalisuse, linnalooduse ning liiklusohutusega.

Linnavalitsus tunnistas eilsel istungil kõrgrõhu-naatriumvalgustite leedvalgustitega asendamise riigihankel edukaks ASi Enersense pakkumise (hanke I ja III osa) ning OÜde Leonhard Weiss ja Kagu Elekter ühispakkumuse (hanke II osa). Riigihange oli jaotatud kolme ossa: I osa – Emajõe vasakkalda linnaosad (vahetatakse välja 2100 valgustit); II osa – Emajõe paremkalda linnaosad, mis jäävad Riia tänavast loodesse, koos kesklinna ja Tartu hajaasustuspiirkonnaga (vahetatakse 2125 valgustit) ja III osa – Emajõe paremkalda linnaosad, mis jäävad Riia tänavast kagusse (asendatakse 3030 valgustit). Kokku vahetatakse välja 7255 valgustit, millega saab uuendatud enamik Tartu tänavavalgustusest. Tööde kogumaksumus on 2 561 261 eurot.

Vastavalt valgustatava ala nõuetele paigaldatavad leedvalgustid on töökindlamad ning annavad kvaliteetsemat ja inimese silmale mugavamat valgust. Tänapäevased valgustid suunavad valguse just nendesse kohtadesse, kus inimesed seda vajavad, ning võimaldavad seetõttu vähendada keskkonda kahjustavat valgusreostust. Ajakohasel tehnoloogial põhineva valgustuse inimsilmale mugav värvieristuse tase ja õigesse kohta suunatud valgus võimaldavad olemasolevate valgustite asemele valida vähem võimsad valgustid. See omakorda võimaldab saada märgatavat energia- ja rahalist säästu.

Tänavavalgustuse leedtehnoloogiale viimine toob linnale märgatava rahalise kokkuhoiu: oodatav elektrikulude kokkuhoid on ligi 400 000 eurot aastas. Uued valgustid saavad tänavatele üles 2023. aasta detsembriks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles