Jaak Valge, Loone Ots: Kultuuritöötajate palgatõus peab tõesti olema tõus (1)

, Tartu volikogu liikmed, EKRE
Copy
Jaak Valge, Loone Ots
Jaak Valge, Loone Ots Foto: Margus Ansu/montaaž

Tartu linnalt palka saavad kultuuriinimesed on aastaid töötanud nagu hallparuni sulased. Palk on olnud häbiväärselt väike ja veel väiksemaks jäänud. Elukallidus on tõusnud, algul tasa, siis juba märgatavalt. See sügis on tõstnud kulutusi plahvatuslikult. Kultuuritöötajate palgatõusu õiglus on muutunud hädavajaduseks.

Loogilised argumendid ja viimaks streigiähvardus on seadnud Tartu linna otsustajad piinliku olukorra ette. Nad on lubanud, et 2023. aasta Tartu eelarves moodustavad vaba aja ja kultuuri valdkonna tööjõukulud 5,6 miljonit eurot, 17,6 protsenti rohkem kui tänavu. Nii kinnitab vähemalt eelnõu seletuskiri, mida saab vaadata linna kodulehel. Tundub tubli tõus.

Ent tegelikult pole seda mitte. Tarbijahinnaindeks on statistikaameti andmetel tõusnud 2021. aasta neljandast kvartalist 2022. aasta kolmanda kvartalini 20 protsenti. Niisiis kultuuritöötajate palgad reaalhindades ei tõuse, vaid langevad. Linna rahakott pole põhjatu. Võibolla ei jätku linnal tõesti võimalusi kultuuri eest hoolitsejate suuremaks palgatõusuks. Kindel on, et inflatsioon jätkub või isegi kiireneb.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles