Irja Alakivi: Lapimaa edulugu ja mida sellest õppida

, tartlane
Copy
Irja Alakivi
Irja Alakivi Foto: Tairo Lutter

Rovaniemi ja Lapimaa – kauge ja lähedane arktiline heterotoopia, mille loomisest ja arendamisest võiksime ka Tartus ääremärkusi teha, kui mõtleme Soomele täna tema 105. sünnipäeval.

Teada ja tuntud jõuluvana kodu, kuhu kõik ihaldavad ja soovivad, et olla hetkeks taas muretu ja rõõmus. Et elada kaasa oma laste ja lastelaste rõõmudele väikeses Põhjamaa eksootikas. Ja seda Rovaniemi ja Lapimaa ju pakuvad. See on klantspilt. Kuid ka rahvusvaheline edulugu oma paiga müümisel. Oma inimestele töökohtade loomisel. Ka oma arktilise identiteedi hoidmisel. Selle üle saab ja tuleb rõõmustada koos kohalike inimestega. Kuid Rovaniemi on palju mitmepalgelisem kui punavalge jõulumaa, polaaröö ja imeliste virmaliste maa.

Rovaniemi on Lapimaa maakonnakeskus kahe jõe, Kemijoki ja Ounasjoki ühinemiskohas. Ülikoolilinn, kus asub Lapi ülikool. Praegu on Rovaniemi pindalalt Euroopa suurim linn. Rovaniemi lennujaam on Soome vilkaim lennujaam Helsingi-Vantaa ja Oulu lennujaama järel. Põhjapolaarjoon ristub Rovaniemi lennujaama lennurajaga, mille pikkus on 3000 meetrit. Rova­nie­mi lennujaamast ja lennujaama on regulaarne bussiühendus rohkem kui kümnesse kohta Lapimaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles