Vanemuine toob koos Uue Teatriga lavale loo Romeost ja Juliast, kellel vanusevahet üle poole sajandi

Tartu Postimees
Copy
Julia rollis on Ilo-Ann Saarepera (vasakult), vend Lorenzot mängib Priit Strandberg ja Romeot kehastab Aivar Tommingas.
Julia rollis on Ilo-Ann Saarepera (vasakult), vend Lorenzot mängib Priit Strandberg ja Romeot kehastab Aivar Tommingas. Foto: Kristiina Põllu / TUT

Vanemuise ja Tartu Uue Teatri ühisel jõul esietendub täna Vanemuise väikeses majas William Shakespeare’i tragöödia «Romeo ja Julia». Armastusloo nimitegelased on Aivar Tommingas Vanemuisest ja Ilo-Ann Saarepera Tartu Uuest Teatrist.

Lavastuse dramaturg Andreas Aadel Uuest Teatrist rääkis, kuidas nad teatrikaaslasest lavastaja Elise Metsanurgaga Shakespeare’i lavaletoomiseni jõudsid.

«Rääkisime pikemalt sellest, kuidas Shakespeare’i tekstid kaasajas kõlavad ja leidsime, et nende tekstide ajastu sotsiaalne kontekst loeb paljudel juhtudel väga palju, kuigi ei ole kõige põhilisem. Siis hakkasime peas mängima sellega, mis juhtuks siis, kui tõsta Shakespeare’i ajastu sotsiaalne konflikt tänapäeva,» ütles Aadel.

Nii lavastaja kui ka dramaturgi sõnul on nende «Romeo ja Julia» samuti armastuslugu, kuid selles loos ei keela armastust vaenutsevad perekonnad, vaid kõik need, kes ei pea õigeks Romeo ja Julia vanusevahet, mis ületab poolt sajandit. «Armastus on selle loo kõige tugevam jõud, mis paneb selle tööle ja kannab seda algusest lõpuni,» lisas Aadel.

Lavastaja Elise Metsanurga sõnul on koostöölavastuse trupiga töötamine olnud suur rõõm. «Väga ruttu kadusid ka kahe teatri piirid. Ma ei mäleta proovidest tunnet, et Vanemuise näitlejad oleksid kuidagi omaette ja Uue Teatri näitlejad omaette, algusest peale on olnud koos tegemine, ühiselt lahenduste otsimine, suur hoog ja hea õhk,» lisas ta.

Lavastuses on lisaks «Romeo ja Julia» tekstile kasutatud ka lõike teistest Shakespeare’i teostest. Aivar Tomminga ja Ilo-Ann Saarepera kõrval on laval näitlejad Priit Strandberg, Marika Barabanštšikova, Riho Kütsar, Margus Jaanovits, Maria Annus, Andres Mähar ja Reimo Sagor Vanemuisest ning Ekke Hekles Uuest Teatrist. Laval teeb kaasa lavastuse helilooja Jarek Kasar.

Kunstnikutööga toetab Tartu Uue Teatri kunstnik Kristiina Põllu. Liikumisjuht on Rauno Zubko, valguskunstnik Priidu Adlas Eesti Draamateatrist ning lavatrikkide tegemises konsulteerivad meeskonda Enar Tarmo ja Andres Mirme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles